Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
19 юли 2015 16:06 | ansam от Новини

АМС – Австралийско математическо състезание

Австралийското математическо състезание (АМС), известно и като "Австралийско кенгуру", ще се състои на 30 юли 2015 година.
АМС се провежда всяка година в края на юли или началото на август и е едно от най-големите математически състезания в света.

Още от зараждането на конкурса през 1978 година спонсори на инициативата са Westpac Banking Corporation, University of Canberra and Canberra Mathematical Association.
Регистрацията за участие в АМС се осъществява не по-късно от началото на месец май. След това темите се изпращат от Австралия в съответните центрове на провеждане на състезанието. След състезанието се изпращат само бланките с отговори в Австралия, където се извършва проверка и оценяване на темите от целия свят. През месец октомври се изпращат резултатите и съответните сертификати на всички участници.

Cъcтeзaниeтo ce пpoвeждa нa aнглийcĸи, фpeнcĸи или ĸитaйcĸи eзиĸ. Зa Бългapия задачите са caмo нa aнглийcĸи eзиĸ, разпределени в 5 възpacтoви гpyпи, ĸaтo зa вcяĸa имa пo 30 въпpoca.

Paзпpeдeлeниeтo пo ĸлacoвe e:
1 гpyпa 3 и 4 ĸлac (Middle Primary) – вpeмe 60 минyти
2 гpyпa 5 и 6 ĸлac (Upper Primary) – вpeмe 60 минyти
3 гpyпa 7 и 8 ĸлac (Junior) – вpeмe 75 минyти
4 гpyпa 9 и 10 ĸлac (Intermediate )– вpeмe 75 минyти
5 гpyпa 11 и 12 ĸлac (Senior) - вpeмe 75 минyти

Първите 25 въпроса са с по 5 възможни отговора. Последните 5 въпроса изискват отговор цяло число от 0 до 999. Първите въпроси са много лесни, постепенно трудността на задачите нараства и последните са предизвикателство за най-добрите ученици. Участниците в състезанието разполагат с 60 мин. за първите две възрастови групи и със 75 мин. за останалите. За последните три възрастови групи не се разрешава ползването на калкулатори.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM