Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
* * * * *
12 авг 2015 15:41 | Тодор Брънзов от Новини
интервю

Без значение колко е млад, човек може да постигне това, за което мечтае

През септември във Viva Cognita ще се случат няколко интересни неща. Едно от тях най-общо може да се нарече присъствие в Мрежата на книгата „555 задачи по геометрия“ на С. Димитров, Л. Личев и С. Чобанов. За да разкажем за книгата, а и какво ще представлява това "присъствие" поканих на разговор авторите. Любен се оказа във Франция, в тежка борба с особеностите на местния език, но Станислав и Станислав се отзоваха!

Публикувано изображение
Т. Б.:
Повод за следващия разговор е една наша обща инициатива, която ще стартира през септември. Но за да не изпреварваме нещата, представете се първо - имена, учебни заведения, състезания, проекти, други успехи и интересни неща за вас.

С. Чобанов: Казвам се Станислав Чобанов. На 19 години съм. Бивш състезател съм - печелил съм медали на Балканиадата за ученици и имам участие на Международната Олимпиада. Участвал съм в Лятната изследователска школа на УчИМИ. От тази година ще уча в Minerva Schools. Най-силен дял от математиката ми е геометрията и затова реших да се занимавам с нея.

С. Димитров: Аз съм Станислав Димитров. Ще бъда в 12-и клас на СМГ. Занимавам се основно със състезания по математика, като се явявам на всички национални такива. Имам грамота от Всерусийската олимпиада по математика, както и от Геометричната олимпиада на името на Шаргин. Също така разработвам и ученически проекти в Ученическия институт, като участвам в неговите сесии - от там имам опит с писането на академични публикации. Идеята, която ме подтикна към решаването на задачите и написването на книгата, бе да подобря още уменията си по геометрия.

Т. Б.: Разкажете ми сега за вашата книга - "555 задачи по геометрия". От къде са задачите, кога ви хрумна идеята и на кого?

С. Чобанов: Стенли, това ти го разкажи, защото на теб ти хрумна всъщност.

С. Димитров: Всичко започна на миналото Пампорово, където се провеждаше подготовката за международната Олимпиада. На една вечеря се появи шега - какво би се случило с националния ни отбор по геометрия, ако се сдобие с решенията на всички задачи от "Геометрия в картинки". От шега, на шега се роди идеята да се пробваме да направим такова нещо. В началото всичко беше с експериментална цел - да видим дали сме способни да решим задачите. Настоящият ни екип се събра точно от тази школа, работата в екип тръгна добре и това ни даваше мотивация да продължаваме да работим.

С. Чобанов: Третият член на екипа ни се казва Любен Личев, той замина да учи във Франция. Тази година завърши средното си образование. Участва три пъти на МОМ и има три медала (Любен се завърна със сребърен медал от МОМ 2015, като една точка не му достигна за златен. бел. ред.). Самите задачи са взети от книгата "Геометрия в картинки" на руския автор Арсений Акопян. Българското издание излезе през 2011 г. на издателство Унимат-СМБ. Точно тази книжка много ми е помогнала да стана добър по геометрия и считам, че тя е едно от най-добрите пособия, чрез които човек може да се развива в тази област. Поради това решихме, че ако решим всички задачи и структурираме решенията в едно издание това ще бъде много полезно на учениците, които идват след нас.

Т. Б.: Разкажете за процеса на подготовка на книгата за издаване. Знам, че всяка от задачите има конструкция в GeoGebra, което е един много сериозен допълнителен труд.

С. Чобанов: Беше ни доста трудно. И тримата сме доста млади и никой от нас нямаше опит в LaTeX, в правенето на чертежи в софтуер. Самият Акопян идва често в България, ние го познаваме. Той въобще не можа да повярва, че това нещо е възможно - някой да напише решения на всичките задачи от книгата му. Първо, защото са много, второ, защото някои от тях са много трудни.

Т. Б.: Колко време ви отне да ги решите всичките?
С. Чобанов: Да ги решим ни отне около два месеца. Започнахме да ги решаваме на Лятната изследователска школа на УчИМИ миналата година, продължихме на състезанието в Созопол. След като ги решихме обаче, почнахме да ги въвеждаме "на компютър" и тогава всъщност настъпиха истинските трудности за нас.

С. Димитров: В началото най-голямата трудност беше, че всеки имаше различен стил. Задачите бяха разпределени - всеки имаше определена бройка, която трябва да подготви. В началото всеки от нас си имаше някакъв негов си "стандарт" за чертежите, за подредбата, за цялото оформление. Когато започнахме да правим обзор на постигнатото, най-трудното беше, че трябваше да уеднаквим тези стилове. Наложи се да минем всички чертежи и решения по два-три пъти...

С. Чобанов: Трябва да отбележа, че всичките чертежи са правени с GeoGebra, а изображенията в книгата са правени с езика за векторна графика Asymptote. Те са конвертирани от GeoGebra в Asymptote. Конвертирането на чертежите също се оказа една много сериозна работа.

Т. Б.: Кога ще излезе книгата?

С. Чобанов: Книгата ще излезе през месец август. Не мога да кажа точна дата, но вероятно преди 25-и.

Т. Б.: Как и къде може да си я намери човек?

С. Чобанов: Най-добре е да се свърже с издателството. Както и на обичайните места, на които се намират книгите на Унимат-СМБ, например http://bguchebnik.com/.

С. Димитров: Възможно е отделни бройки да бъдат раздавани на учители от математическите гимназии, така че ако някой желае може да попита учителя си дали няма налични бройки при него.

Т. Б.: Нека сега разкажем за уеб-секцията.

С. Чобанов: Идеята е следната - ако читателите имат въпроси към нас или желаят да предложат алтернативни решения, чрез книгата няма как да постигнат тази обратна връзка и да споделят мнението си. Затова ние искахме да постигнем тази обратна връзка чрез сайта Viva Cognita. Освен всичко това, потебителите ще имат и достъп до интерактивен чертеж на всяка една от задачите, така че, четейки книгата, човек да може да отвори сайта, да разгледа чертежа, да го размърда малко и да добие по-добра представа за конструкцията на задачата и да се насочи по-лесно по правилната посока и по пътя към решението.

С. Димитров: Друго важно нещо е, че често се случва в последно време да се измислят задачи с GeoGebra - вземаш позната конструкция, правиш допълнителни построения и с GeoGebra може да бъде забелязано някакво твърдение, което в последствие да бъде доказано и да бъде формулирано като задача. Това е другото, към което искаме да подтикнем читателите - да експериментират и дори евентуално да мислят нови задачи.

С. Чобанов: Едно от предимствата на книгата е, че главите са структурирани по теми, а не по трудност. Например, има глава за описан четириъгълник, в която има всякакви построения, свързани с описания четириъгълник, и задачи, свързани с тях. Ние, авторите, не претендираме, че нашите решения са най-добрите. Нашата главна цел беше да използваме разнообразни методи, така че ако някой иска да се научи на даден метод, да има достатъчно примери. Има доста задачи, при които поради тази причина решенията са по-дълги и по-тежки. Ние ще предложим алтерантивни решения, които са по-лесни и те ще бъдат публикувани точно във Viva Cognita.

Т. Б.: Тоест, в секцията във Viva Cognita ще бъдат публикувани алтернативни решения, а не електронна версия на решенията, които са дадени в книгата?

С. Чобанов: Точно така.

Т. Б.: Колко задачи ще има в секцията?

С. Чобанов: Ще започнем с 15-20 задачи с алтернативни решения. Като броят ще се увеличава постоянно, естествено, надяваме се и читателите да публкуват техните.

Т. Б.: Каква е публиката на книгата и респективно на секцията? За кого ще бъде най-интересна тя?

С. Димитров: За хората с изявен интерес към геометрия. Може да служи като добро помагало за ученици, които се готвят за състезания. За учители, които подготвят ученици за състезания. Също така за по-малки ученици от 7-8 клас има хубави задачи - може да им покаже какво представлява геометрията за по-големите. Тя е насочена към всеки, който има желание да се занимава с геометрия.

С. Чобанов: Повечето задачи са за ниво на знания 9-12 клас. Около 100-150 задачи стават за училище. Още около 100-150 са много трудни, на състезателно ниво. Останалите са по средата.

Т. Б.: Кажете ще има ли някакви бъдещи проекти, подобни на този, примерно "555 задачи по алгебра", или вие сте само по геометрия :)?

С. Чобанов: Ами, не. Аз завърших преди една година. Любен завърши тази година. И двамата отиваме да следваме в чужбина, така че няма да имаме много време вече да се занимаваме с ученически неща.

С. Димитров: За сметка на това разчитаме да дадем добър пример на тези след нас, които след време да правят същото, което ние сега.

Т. Б.: Планирате ли по някакъв начин да предадете щафетата за това нещо? Естествено, не точно за книгата, тя си е ваш авторски труд, но за идеята в 10-11 клас да се подхване от екип от ученици някакво комплексно изследователско или педагогическо начинание?

С. Чобанов: Самият опит, който натрупах, докато работихме, не само това, че научих свободно да пиша на LaTeX и усвоих Asymptote, а това, че работихме в екип, много ми помогна да се развия.

С. Димитров: Да, да, за мен най-полезното беше, че постепенно се научихме да работим в екип и да правим необходимите компромиси, за да приключим успешно. А на текущата Лятна школа също оцених колко важно е това, че усвоих всички тези технологии - в момента мога да се съсредоточа върху същността на проекта, който разработваме, вместо върху как се пише това на LaTeX, примерно. Надявам се, че ще успеем да мотивираме по-малките ученици да правят това, което и ние - да помагат на тези след тях и до тях. Аз съм много благодарен и горд с това, че цялата състезателна сфера в България е едно отворено общество, в което си обсъждаме свободно и си помагаме, при нас няма конкуренция, всеки помага с каквото може. Това е много хубаво нещо и наистина, ако се работи в екип, ще се постигне много повече, отколкото ако всеки работи сам.

С. Чобанов: Надяваме се, че нашата работа ще послужи за пример, че възрастта няма значение. Че без значение колко е млад човек, може да постигне това, за което мечтае.

Т. Б.: Нещо, което вие да искате да ни кажете и което да съм забравил да ви питам?

С. Чобанов: Всъщност, отправяме предизвикателство към читателите - да намерят най-красивото решение на всяка от задачите и да го публикуват в сайта :)
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM