Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
17 мар 2016 21:45 | Viva Cognita от Новини

Български ученици се завърнаха с медали от Традиционната руска олимпиада по лингвистика

От 4 до 6 март в Санкт Петербург се проведе Традиционната руска олимпиада по лингвистика, в която взеха участие и ученици от България. От 2003 година, когато у нас се проведе Първата международна олимпиада по лингвистика и досега, нашата страна доказа, че е лидер и неизменно е сред първите четири страни в света.

В българския отбор бяха включени ученици от 8. до 12. клас от различни училища в страната, които спечелиха правото си за участие в това престижно състезание след участие в трите кръга на Националната олимпиада, Националното състезание по лингвистика, разработка на научно изследване и две контролни работи. Ръководител на националния отбор по лингвистика е Александър Велинов, а тази година с отбора ни в Русия бяха Росица Декова и Ваня Ботева – ръководители на ученическите школи с най добри постижения за текущия период.
Нашите представители завоюваха общо 6 медала - четири сребърни и два бронзови.

Среброто завоюваха:
1. Райна Божкова - 9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - София
2. Кристиан Георгиев - ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив
3. Тина Владимирова - СМГ "П. Хилендарски" - София
4. Михаил Пасков - 91. НЕГ "Проф. К. Гълъбов" - София

С бронз се окичиха:
1. Никол Обретинчева - СМГ "П. Хилендарски" - София
2. Енчо Мишинев - МГ "Атанас Радев - Ямбол

Във времето извън състезанията учениците са участвали в срещи, разговори, били са запознати с творци в различни области на руската култура, посетили са изложби, музеи и други културни забележителности в Санкт Петербург.

Първата олимпиада по лингвистика за ученици в Русия се е провела в Московския държавен университет през 1965 година. Организаторите веднага наричат ​​олимпиадата "традиционна" и традицията е наистина създадена – олимпиадата се провежда всяка година. От 1996 г. тя се организира и в Санкт Петербург, а в последните няколко години и в други големи градове на Русия, за да могат в нея да вземат участие ученици от цялата страна.

Лингвистиката, наричана още „езикознание“, присъства ежедневно в нашия живот – от разгадаването на древни писмености и езици до съставянето на речници, изучаването и преподаването на чужди езици; от психологията ... до информатиката и компютърната лингвистика – моделиране на езикови явления, разпознаване на сканиран текст, проверка на правописа, търсене в бази от данни, машинен предвод, гласово управление на мобилни устройства и автомобили и др. Надяваме се, че все повече млади хора ще избират допълнителните занимания в тази много перспективна и бързо развиваща се наука - лингвистиката, а успехите на България ще се множат!
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM