Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
17 яну 2016 12:25 | Viva Cognita от Новини

Враца беше домакин на XVI Ученическа конференция по математика и информатика

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) за шестнадесети пореден път проведе своята Ученическа конференция по математика и информатика (УК’16) от 15. до 17. януари 2016 г. в град Враца. Домакините от Природо-математическата гимназия „Академик Иван Ценов”, съвместно с Община Враца, се погрижиха събитието да протече безпроблемно, в приятелска и уютна обстановка.

На откриването в Концертната зала на Община Враца бе прочетен поздравителен адрес от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и от секретаря по здравеопазване и иновации на Президента на Република България г-жа Анна-Мари Виламовска, а участниците във форума бяха поздравени от евродепутата Владимир Уручев, от началника на Регионалния инспекторат по образованието във Враца г-жа Галина Евденова, от председателя на Съюза на математиците в България (СМБ) академик Петър Кендеров, от заместник-директора на Института по математика и информатика чл.-кор. дмн Олег Мушкаров, от ръководителя на УчИМИ доц. дмн Емил Колев.

В конференцията участваха 82-ма ученици, които представиха 20 проекта по математика и 42 проекта по информатика и информационни технологии. Те бяха подкрепяни от своите научни ръководители – над 30 учители, учени, представители на бизнеса и дори ученици. Участниците са от математически и общообразователни гимназии от страната: Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Вълчи дол, Габрово, Гоце Делчев, Димитровград, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пирдоп, Пловдив, Правец, Русе, Сливен, Смолян, София, Хасково, Шумен.

Работата на учениците проследиха и представители на учредителите, спонсорите и партньорите на УчИМИ – г-н Михаил Тачев, изпълнителен директор на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий”, г-н Алексей Христов, програмен директор на Американска фондация за България, г-жа Станислава Станева от Фондация „Америка за България”, Камен Кънчев от „Мусала Софт”, служителите на "САП Лабс България" Марин Шаламанов и Христо Бисеров, първият от които е възпитаник на УчИМИ и участник в предишни конференции на института, а вторият беше ментор на проведената през 2015 година Лятна изследователска школа (ЛИШ’15).

Напрегнатата работа на двете научни журита – по математика и по информатика и ИТ, в които участваха учени от Института по математика и информатика на БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Технически университет – Габрово и представители на учителското съсловие, беше затруднена от високото качество на разработените проекти. Шестнадесет от всичките 62 проекта получиха отлична оценка, а други пет получиха специални грамоти – за дебют, образователен софтуер и дизайн. Пълен списък с класирането на проектите можете да намерите на сайта на УчИМИ http://www.math.bas.bg/hssi. Евродепутатът Владимир Уручев връчи Грамота за развиващо обучение в областта на математиката и информатиката, наградата за която е спонсориране на участие в Лятната изследователска школа през 2016 г., на Димитър Джангозов, ученик от 10. клас в ПМГ „Иван Вазов", Димитровград, за неговия проект „Composy – генериране на алгоритмична музика”. Представителите на „САП Лабс България” също връчиха две специални грамоти – на Стоян Минчев, деветокласник от ПМГ “Добри Чинтулов” в Сливен, и на Даниел Господинов, 12. клас, от ПМГ "Иван Вазов" в Димитровград. Специалната награда на „Мусала Софт” грабнаха Габриел Кънев и Любослав Александров от СОУ "Васил Левски" в Русе.

Авторите на отличените от журито проекти ще бъдат спонсорирани за участие в следващата конкурсна сесия на УчИМИ – Ученическата секция на 45-ата Пролетна конференция на СМБ, която ще се проведе от 6. до 9. април 2016 г. в Плевен.

Освен наградите, които получиха от организаторите и спонсорите, отлично представилите се ученици, които не са в последния клас на средното си образование, ще бъдат поканени да се явят на интервюто за определяне на двамата български участници в Изследователския научен институт (RSI – Research Science Institute ‘16) – престижна шестседмична международна лятна школа с 80 участници от целия свят, която се провежда в Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ. Българските представители в RSI’15 – Христо Стайков от МГ „Д-р Петър Берон”, Варна, и Кристиан Георгиев от ОМГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив, споделиха във Враца пред участниците в конференцията своите впечатления от работата си в школата, заедно със своя наставник доц. Евгения Сендова, която от дълги години поддържа връзката между RSI и талантливите млади български математици и информатици.


Дванайсетокласниците пък бяха зарадвани от доц. д-р Дойчин Бояджиев от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет, който обяви, че авторите на отличените проекти получават и отлични оценки на приемния изпит за всички специалности на факултета.

Всички ученици получиха сувенирни награди от Viva Cognita – съвместният проект на VIVACOM, СМБ и Института по математика и информатика на БАН.


  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM