Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
20 яну 2016 12:16 | Viva Cognita от Новини

Възпитаници на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика

Международната Жаутиковска олимпиада в се проведе от 13 до 19 януари 2016 г. в Алмати, Казахстан. Отборът на СМГ е са на първо място в отборното класиране.
В 12-тата Жаутиковска олимпиада много добро представяне са имали и състезатели от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали сребърен и бронзов медал по математика, но не са имали пълен отбор.

Международната Жаутиковска олимпиада се провежда от 2005 г. насам, а възпитаници на Софийската математическа гимназия участват в нея от 2007 г.В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища.Целта на олимпиадата е да се популяризират науките математика, информатика и физика, да се развива международното сътрудничество в областта и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Тази година в надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави в 54 отбора. Русия участва с 10 отбора, а състезателите им по традиция са много силни и са основна конкуренция за нашия отбор. Въпреки това учениците от най-престижното училище в София успяха да завоюват първото място в отборното класиране. Индивидуалните им постижения също са впечатляващи, тъй като състезателите имат на разположение малко време, а задачите са трудни, но в отборно състезание като това е важно какъв е резултатът на целия отбор.

Преподаватели от СМГ твърдят, че ключът към успеха е в отборните занимания. А този успех е възможен едва след дългогодишна съвместна работа. Учителите от СМГ, подготвили участниците в олимпиадата тази година са: по математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, по физика – Илиан Илиев, а по информатика – Бойко Банчев.

А ето и медалстите:

Математика:
Александър Чергански (12 клас), златен медал.
Деница Маркова (12 клас), златен медал.
Виолета Найденова (11 клас), златен медал.
Даниел Атанасов (12 клас), сребърен медал.

Информатика:
Христо Венев (12 клас) – първо място и златен медал.
Иво Дилов (12 клас), сребърен медал.

Физика:
Светлин Тотев (12 клас) - златен медал.
Никола Пулев – сребърен медал.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM