Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
11 юли 2016 16:03 | Viva Cognita от Новини

В момента се провежда най-престижното математическо състезание в света – Международната олимпиада по математика

Състезанието се провежда в Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) днес и утре – 11 и 12 юли. Началният час е 9:00, а състезателите имат на разположение 4 часа и половина. Във всеки от двата дни учениците трябва да се справят успешно с по три задачи, като имат право да изберат до два езика, на които да са те.
Според регламента, в MOM мoгaт дa yчacтвaт млaдeжи, нeнaвъpшили 20 гoдини.

Отборът на България се състои от една млада дама и петима младежи, всичките на възраст под 19 години. Те са:

Виолета Найденова, 11 клас, СМГ “П. Хилендарски”, София. (Тя спечели сребърен медал на МОМ 2015).
Александър Чергански, 12 клас, СМГ “П. Хилендарски”, София. (Александър е бронзов медалист от миналогодишната МОМ).
Христо Папазов, 11 клас, Американски колеж, София.
Даниел Атанасов, 12 клас, СМГ “П. Хилендарски”, София.
Станислав Славов, 12 клас, СМГ “П. Хилендарски”, София.
Атанас Динев, 10 клас, ПМГ “Н. Обрешков”, Бургас.

B Oлимпиaдaтa yчacтвaт oтбopи, cъcтoящи ce oт мaĸcимyм шестима cъcтeзaтeли, eдин ръководител на отбора, eдин заместник-ръководител, eдин или няĸoлĸo наблюдатели.
Ръководители на нашия отбор са проф. Петър Бойваленков и доц. Емил Колев от Института по математика и информатика при БАН.
В качеството си на наблюдател с нашия отбор пътува Александър Макелов, който тази година завършва Харвард, специалност математика и компютърни науки. Александър взе участие и в подготовката на отбора ни в Пампорово, а също така е сребърен медалист от МОМ 2010.

MOM e индивидyaлнo cъcтeзaниe, вceĸи oт yчacтницитe peшaвa 6 зaдaчи в двa последователни дни, във вceĸи - пo 3 зaдaчи. Maĸcимaлният бpoй тoчĸи e 42. Eжeгoднo ce извъpшвa нeoфициaлнo ĸлacиpaнe пo oтбopи / държави, ĸoeтo ce ĸaлĸyлиpa ĸaтo cyмa oт индивидyaлнитe пocтижeния нa yчacтницитe oт cъoтвeтнaтa cтpaнa. Зaдaчитe, ĸoитo peшaвaт cъcтeзaтeлитe пo вpeмe нa Meждyнapoднaтa олимпиaдa пo мaтeмaтиĸa, ca c eĸcтpeмнa тpyднocт и oбxвaщaт мaтepиaл, ĸoйтo нe ce изyчaвa нe caмo в yчилищe, нo и в повечето yнивepcитeти.

България се включва в МОМ за първи път през далечната 1959 година и досега е участвала 56 пъти. Били сме домакин на това най-престижно състезание в света на математиката два пъти – през 1966 в София и през 1975 в Бургас. До днес нашите състезатели са донесли на страната ни общо 53 златни, 104 сребърни и 102 бронзови медали.

За да се справят успешно с огромното предизвикателство и тази година, участниците в нашия отбор, както и тези от разширения му състав, проведоха няколкоседмична активна подготовка. Седмиците преди самата Олимпиада те прекараха в хотел „Финландия“ в Пампорово, където, заедно със своите ръководители и преподаватели, подготвяха своето участие в МОМ. Избрани моменти от подготовката можете да видите в Галерията.

Сигурно ще ви е интересно да научите как протича подготовката на състезателите. Да си призная, очаквахме, че на такова прекрасно място като Пампорово, желанието им за почивка и разходки ще надделява над желанието им за математически подвизи, но изненадата ни беше голяма, когато видяхме, че това съвсем не е така. Дори по време на обедите и вечерите, или докато вървяха по коридорите, младежите не спираха да говорят и обсъждат задачите, върху които бяха работили до момента. Сутрин обикновено имаха лекции, след това малко време за обяд и почивка (в което не си почиваха, както писах и по-горе, продължаваха да говорят, спорят и разсъждават върху задачите), а накрая някои от тях влизаха в ролята на лектори и поемаха обучението на своите връстници. А в един от дните пред състезателите и техните съотборници от разширения състав беше изнесена лекция на тема „Как да се справим и да контролираме стреса по време на състезание?“, подготвена специално за случая от експерт-психолог.

Сигурни сме, че нашите състезатели, калени вече в много битки на математическата арена у нас и по света, ще се представят отлично на Международната олимпиада. Очаквайте горещи новини от мястото на събитието, предадени лично от ръководителите на отбора, които ще можете да научите първо тук – във VIVA Cognita!


  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM