Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
05 окт 2016 11:07 | Viva Cognita от Новини

За първи път България е домакин на Международната олимпиада по астрономия

Страната ни е домакин на Международната олимпиада по астрономия (МОА), която ще се проведе от 5 до 13 октомври в Пампорово.

Участие в Олимпиадата ще вземат над 180 ученици от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргизстан, Литва, Русия, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна.

Олимпиадата се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование. По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт. Българската национална обсерватория на връх Рожен е най-голямата на Балканите, както и в този район на Югоизточна Европа.

България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни десетки медали, от които 14 златни. Изключително е представянето ни на XX Международна олимпиада през 2015 г. с четири медала и абсолютното първо място на Стефан Иванов – ученик от 9. клас на ПМГ – Бургас. Това представяне определи и домакинството на България на XXI Международна олимпиада по астрономия.
Олимпиадата по астрономия се провежда от 1996 г. В нея участват първенците от националните астрономически олимпиади в различните държави – ученици от 14 до 18 годишна възраст. Състезанието преминава в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен. В първия тур се поставят задачи с остроумна и нестандартна формулировка като се поощрява оригиналното мислене.

Във втория задачите поставят участниците в ситуация, която е максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаване на даден научен проблем.
В третия тур задачите са свързани с наблюдение с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM