Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
12 апр 2016 10:56 | Viva Cognita от Новини

Ивета Македонска и Антон Колов са тазгодишните носители на Специалната награда на VIVA Cognita

Публикувано изображение

Шестнадесетата Ученическа секция по математика и информатика на УчИМИ, която тази година се състоя в град Плевен от 6 до 9 април, завърши успешно. В продължение на три конкурсни дни участниците, получили право да представят своите проекти на УС, демонстрираха забележителни знания и умения пред членовете на журито.

УС16 е втората от двете конкурсни сесии на УчИМИ за 2015/2016 година. В нея заявиха участие 80 ученици, разработили 62 проекта по математика, информатика и информационни технологии, и 30 научни ръководители – учители, учени, представители на бизнеса.

Участниците са от математически и общообразователни гимназии от страната и тази година в УС се включиха ученици от Брезово, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Димитровград, Казанлък, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Правец, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Шумен.

Една от най-желаните награди, освен грамотата за отлично представяне, разбира се, е поканата за участие в триседмичната Лятна изследователска школа на УчИМИ (ЛИШ), която има и международно участие. Възможност да участват в ЛИШ имат учениците, които са получили Отлични грамоти за своите проекти по математика, информатика или ИТ, и не са в последния клас на средното си образование.

За втора поредна година VIVA Cognita връчва Специална награда за ученически проект за софтуерен продукт с приложение в образованието.


Тази година вниманието ни привлече проектът на Антон Колов и Ивета Македонска - Codestairs.

Антон е в 11. клас на ПМГ „Св. Климент Охридски“, Монтана, а Ивета е десетокласничка в СМГ „Паисий Хилендарски“. Научен ръководител на Ивета и Антон е Красимир Асенов от ПМГ „Св. Климент Охридски“, Монтана. Ето какво споделят те за създаването на Codestairs:

Codestairs е система за събиране, анализиране и организиране на ресурси за програмиране. Достатъчно е да се даде линк към страницата на ресурса, за да бъде анализиран. Codestairs извлича най-важната информация. Анализира я и генерира различни метаданни за нея.
Ресурсите се групират и подреждат в курсове, за да се постигне последователност в процеса на учене. Codestairs разполага и със система за заявки, в която можете да споделите какво искате да научите и какви знания имате до момента. По този начин други потребители могат да подготвят курс специално за Вас. Информацията се сортира по език, тип, трудност или дължина. Качеството се подсигурява чрез рейтинг и коментари.
Системата предоставя и RESTful API, чрез което потребителите могат да индексират ресурси чрез прости HTTP заявки към Codestairs. По този начин може се автоматизира и улесни добавянето на информация само чрез кратки скриптове, без дори да трябва да посещават нашия сайт.

Ивета и Антон, както и техният ръководител, г-н Асенов, получиха специални грамоти и стъклени плакети, както и рекламни комплекти от VIVA Cognita. Наградите им бяха връчени от Тодор Брънзов, координатор на VIVA Cognita.

Честито!  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM