Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
30 мар 2016 14:51 | Viva Cognita от Новини

Интересни събития по време на Седмицата на математиката в Благоевград

От 21 до 26 март в Благоевград се проведе Седмица на математиката. Събитието е посветено на 40-годишнината на Югозападния университет "Неофит Рилски" и 55-тата годишнина от основаването на секцията на Съюза на математиците в България (СМБ) в Благоевград. Организатори на събитието са фондация „Георги Чиликов“, Институтът по математика и информатика на БАН, Югозападен университет „Неофит Рилски”, Съюзът на математиците в България, и ПМГ „Акад. С. П. Корольов“.

Предишната Седмица на математиката е проведена точно преди 10 години – пред 2006 год. Организаторите, както и домакините в Благоевград, изразиха искреното си желание събитието да се провежда традиционно всяка година.

По време на Седмицата на математиката учениците с повишен интерес към математиката, информатиката и математическата лингвистика имаха възможността да присъстват на лекции и беседи, водени от едни от най-изтъкнатите имена в съвременната математика в България – професор Петър Бойваленков, чл.-кор. Олег Мушкаров, доцент Емил Колев, доцент Емил Келеведжиев и доцент Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика при БАН и др.

На 23 март в Младежки дом – Благоевград ръководството на Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ организира Вечер на математиката. Салонът в Младежкия дом едва успя да побере желаещите да присъстват ученици, учители и гости. Директорът на училището – г-жа Катерина Марчева, разказа интересната история на основаването на секцията на Съюза на математиците в България в Благоевград, в която и тя, и нейният изтъкнат баща са били преки свидетели и активни участници. Г-жа Марчева изненада организаторите на събитието с факта, че всъщност първата Седмица на математиката в Благоевград не се е състояла преди десет години, а през далечната 1986, и показа архивни материали от проведеното тогава събитие (вижте снимки от книжката с програмата на събитието в Галерията).

Вечерта на математиката продължи с провеждането на състезание между два отбора, съставени от по четирима ученици от СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. Във всеки отбор имаше по един участник от четвърти, пети, шести и седми клас. Докато течаха 20-те минути, необходими на двата отбора да се справят със задачите, за публиката беше организирана викторина с въпроси от забавната математика, а за вярно отговорилите имаше и награди. След обявяването на резултата от състезанието, всички участници, както и компетентното жури, получиха комплекти с рекламни материали от VIVA Cognita, а също и броеве от сп. „Математика“, лично връчени от проф. Петър Бойваленков.

На 24 март, веднага след интересните лекции на проф. Бойваленков и доц. Кортезов, за учениците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ в Благоевград бе организирано състезание.
Любезните домакини на събитието – директорът на ПМГ г-жа Татяна Ядкова и зам.-директорът г-н Каращранов, предоставиха на състезателите просторна и комфортна зала, в която да се проведе надпреварата. Състезанието се превърна в своеобразен двубой между възпитаниците на ПМГ и ученици от столичното 125. СОУ „Проф. Боян Пенев“, които пристигнаха специално за целта от София.

Участниците бяха разделени на две групи – ученици от 5. клас и ученици в 6.-7. клас, и бяха подробно инструктирани за правилата на провеждане на състезанието от проф. Бойваленков и доц. Кортезов – автори на задачите и организатори на събитието. Учениците имаха на разположение два часа за решаване на задачите, които никак не бяха лесни. Никой от тях не успя да реши вярно всички задачи.

А ето ги и победителите:

7. клас
Първо място
Андония Станишева, 125 СОУ, София
Георги Любенов, 125 СОУ, София
Димитър Димитров, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград

Второ място
Анна Михалкова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград

Наградите на седмокласниците връчи лично директорът на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград, г-жа Татяна Ядкова. Тя поздрави всички участници и им пожела много успехи и отлично представяне във всички нови начинания. Победителите получиха ценната книга „555 задачи по геометрия“, комплект от броеве на сп. „Математика“ и рекламни материали на VIVA Cognita.

6. клас
Първо място
Ангел Райчев, 125 СОУ, София
Андон Тодоров, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград
Георги Златинов, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград
Ема Славкова, 125 СОУ, София

Второ място
Гергана Пеева, 125 СОУ, София

Трето място
Михаил Димитров, 125 СОУ, София

Четвърто място
Петър Дойнов, 125 СОУ, София

Наградите бяха поднесени от г-жа Мадлен Христова, главен експерт по математика в Министерството на образованието и науката. Тя благодари на домакините за отличната организация, както и за това, че традиционно подкрепят инициативи, свързани с повишаване и развиване на интереса към математиката и природните науки у децата. Победителите получиха книгата „Български математически състезания 2012-2015“, броеве на сп. „Математика“ и, разбира се, подаръци от VIVA Cognita.

5. клас
Първо място
Павел Шияков, 125 СОУ, София

Второ място
Ванеса Мицева, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград

Трето място
Стефани Първина, 125 СОУ, София
Елена Александрова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, Благоевград

Доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика при БАН връчи наградите на победителите в тази възрастова група.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM