Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
17 юли 2015 20:40 | ansam от Новини

Медали и почетни грамоти донесе българският отбор от IMO 2015

С два сребърни, един бронзов медал и две почетни грамоти се завърнаха младежите от отбора по математика след успешното представяне на 56-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе между 4 и 16 юли в Чианг Май, Тайланд. Регистрираните отбори за участие в олимпиадата тази година бяха 114 на брой.

Състезателите в българския отбора и носители на отличия са:
1. Любен Стефанов Личев, МГ Плевен, 12 клас – сребърен медал
2. Деница Христова Маркова, СМГ, 11 клас – почетна грамота
3. Александър Чергански, СМГ, 11 клас – бронзов медал
4. Виолета Николаева Найденова, СМГ, 10 клас – сребърен медал
5. Емилиян Иванов Рогачев, СМГ, 12 клас
6. Александър Антонов Тенев, СМГ, 12 клас – почетна грамота

Всеки от тях се е състезавал на международни олимпиади и предишни години.


Ръководители на отбора са проф. Петър Бойваленков от ИМИ, БАН - преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, изпълнителен директор на списание „Математика“ и ръководител на националните ни отбори по математика от 2003; и доц. д-р Емил Колев - доктор на математическите науки, доцент в ИМИ, БАН - ръководител на националните отбори по математика от 1999 година.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 година в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 и 1975 страната ни е била домакин. Всяка година шестима ученици между 10. и 12. клас представят страната ни на престижното състезание. До 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 53 златни, 104 сребърни и 102 бронзови медала.

  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM