Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
03 май 2016 12:10 | Viva Cognita от Новини

Медали и призове за българския отбор на Всерусийската олимпиада по математика

От 21 до 29 април в Санкт Петербург се проведе Всерусийската олимпиада по математика. Едва ли ще е изненада за някого, че българският отбор отново се представи отлично!
Ето и имената на нашите момчета:

Ивaн-Aлeĸcaндъp Maвpoв, 9. клас, CMГ – 41 тoчĸи.
Гaбpиeл Kocтaдинoв, 10. клас, ΠMГ Cилиcтpa – 37 тoчĸи
Гeopги Димитpoв, CMГ – 35 тoчĸи,
Ивaн Гaнeв, AK – 34 тoчĸи,
Kaлoян Aлeĸcиeв, CMГ – 31 точки
Koнстантин Гapoв, 11. клас - ΠMГ Бypгac, – 31 тoчĸи.

Pъĸoвoдитeли нa нашия oтбop ca пpoф. Πeтъp Бoйвaлeнĸoв от Института по математика и информатика при БАН и Pyмянa Kapaджoвa от CMГ. Ето какво ни разказаха те, веднага след завръщането си от Санкт Петербург:

"Тази година в олимпиадата участваха 388 ученици от цяла Русия, както и отбори от България и Китай.
Нашата страна беше представена от втория си отбор (класираните от 7 до 12 място на контролните за БОМ) - Калоян Алексиев (СМГ, учител Румяна Караджова), Иван Ганев (АК), Константин Гаров (ПМГ Бургас, учител Динко Раднев), Георги Димитров (СМГ, учител Румяна Караджова), Габриел Костадинов (ПМГ Силистра) и Иван-Александър Мавров (СМГ, учител Петя Тодорова). Първите петима участваха в състезанието за 10-ти клас, а Иван-Александър се яви на темата за 9-ти клас.

Председател на журито беше академик Юрий Матиясевич, известен с решаването на 10-тата задача на Хилберт преди повече от 40 години. Един от основните организатори, филдсовият медалист проф. Станислав Смирнов, показа топло отношение към българския отбор, като заедно с Максим Пратусевич, директор на прочутото 239-то училище (сега Президентски физико-математически лицей) спомогна за постигане¬то на преференциални цени за настаняването ни в хотел "Москва". Богатата културна програма включваше обзорна автобусна екскурзия, посещение на Ермитажа, на Петропавловската крепост и на опера, както и достатъчно свободно време за разглеждане на други забележителности на Санкт Петербург.
Въпреки непривичните за нашите ученици теми, те се справиха отлично, като всички станаха призьори на Всерусийската олимпиада (на Всерусийска олимпиада се връчват три вида награди - победител, призьор и почетна грамота). Закриването на олимпиадата се състоя във Филхармонията на Санкт Петербург. Участието на председателя на Държавната Дума на Русия г-н Сергей Наришкин показа още веднъж вниманието към математиката и подчерта поставянето й като приоритет в руското образование."
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM