Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
13 окт 2016 09:18 | Viva Cognita от Новини

Седем медала за младите български астрономи от МОА 2016

Както VIVA Cognita вече писа, България беше домакин на ХХI Международната олимпиада по астрономия (МОА), която се проведе от 5 до 13 октомври в Пампорово.

Участие в Олимпиадата взеха над 180 ученици от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргизстан, Литва, Русия, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна.


Един златен, два сребърни и четири бронзови медала спечелиха учениците от България. От Министерството на образованието отбелязаха, че това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 международни олимпиади по астрономия досега.


Златен медал сред състезателите в старша възраст спечели Бойко Красимиров Борисов от СМГ "Паисий Хилендарски" в София.

Стефан Иванов от ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас (със златен медал от миналогодишната олимпиада) и Борис Панайотов от СМГ "Паисий Хилендарски" в София завоюваха сребърни медали.

Бронзови медалсти станаха:
Калина Георгиева - МГ "Д-р Петър Берон" - Варна,
Владимира Иринчева от ПЧМГ в София,
Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и
Георги Александров от СМГ "Паисий Хилендарски" в София.

Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ "Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM