Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
30 апр 2015 14:30 | Viva Cognita от Новини

Станаха известни представителите на България на EUCYS 2015

Публикувано изображение
Измина и тазгодишният конкурс „Млади таланти“, един от най-старите непрекъснато съществуващи младежки конкурси в България. Без много формалности, директно ще ви представим носителите на най-важните награди на конкурса, а след това за онези, които още са с нас, ще разкажем и какво точно се случи на него и защо той не приличаше на нито един от предните.

На Science Expo в Брюксел, организиран от MILSET ще ни представят двама стари познайници – Христо Стоянов и Петър Гайдаров, както и едно ново лице – Виктор Даков. И докато първите двама са известни с афинитета си към теоретичното (и печеното пиле), то Виктор Даков впечатли с цялостната си идея и желанието да бъде максимално прагматичен и достъпен в разработките и представянето си, показвайки една оригинална система за комуникация между учители и ученици. В крайна сметка се получи отлична амалгама между опит и нови идеи, която ще има възможността да представи в най-добра светлина България в Брюксел.

Първото от новите неща в конкурса – поощрителните награди – бяха предназначени за участници, които имат всички шансове да осъществят изключително амбициозен проект или да се развият по начин, който в бъдещи конкурси би ги направил абсолютни фаворити. Тази година бяха връчени две такива награди – едната на Мария Делякова за нейната прецизна и усърдна разработка в областта на евклидовата геометрия, а другата – на Ерик Трифонов и Христо Иванов за тяхната смелост да се занимаят с гейм дизайн, при това образователен гейм дизайн. Заслужава да се отбележи и завидния ентусиазъм на двамата видинчани, въпреки съпътстващите ги постоянно технически проблеми.
Големите награди на конкурса винаги са били свързани с участие на EUCYS, европейския конкурс за млади учени. Тази година отново бяха избрани три проекта, които получават възможността да се състезават с най-добрите свои колеги от над 40 държави в целия свят. Това са отново двама добре познати на аудиторията герои – Кристиан Георгиев и Паолина Гаджулова, към които ще се присъедини един изключително опитен за възрастта си млад еколог – Лъчезар Станчев, който изследва влиянието на замърсяването на няколко притока на река Струма. Лъчезар идва от клуба по екология в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Кюстендил – една школа, доказала своя професионализъм и вече разполагаща със солидно оборудване, позволяващо им да работят на много високо равнище.

Сега тримата ги очаква пространна подготовка, която ще бъде от Клуб Млади Таланти и Института по математика и информатика към БАН. ИМИ тази година за пръв път се включи и като съорганизатор на конкурса, като двата състезателни дни се проведоха в заседателната зала на института, а журито беше председателствано от доц. дмн Емил Колев. По-долу можете да видите точните наименования на темите на наградените участници и линк към малка галерия от снимки, предаващи атмосферата на събитието.
  • Паолина Гаджулова - Триизмерен мачинг посредством генетични алгоритми
  • Кристиан Георгиев - Създаване на двумерни многообразия чрез лепене на странтие на 2n-ъгълници
  • Лъчезар Станчев - Влияние на притоците в/у замърсяването на р. Струма
  • Петър Гайдаров - Вектор паркиращи функции и инверсии в дърво
  • Христо Стоянов - Криптографски сигурно засичане на огледални светове
  • Виктор Даков – QRInfoSystem
  • Мария Делякова - Обощение на една теорема на Тебо
  • Ерик Трифонов и Христо Иванов - Future school
От мястото на събитието, специално за Viva Cognita:
Михаела Николова и Константин Делчев
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM