Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
30 сеп 2014 14:43 | Viva Cognita от Новини

Успехи на наши ученици на Австралийското математическо състезание

Австралийският математически тръст обяви медалистите от проведеното в началото на август тази година Австралийско математическо състезание. Три български ученички са сред 77-те медалисти на състезанието – Златина Милева и Гергана Сотирова от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и Деница Маркова от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Златина Милева ще получи и допълнителна награда на името на Peter O'Halloran за постигнат отличен резултат. Тя е сред шестнадесетте състезатели в света, постигнали максимален резултат от 135 точки в тази възрастова група.

Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание за ученици от 3 до 12 клас и се организира от Австралийския математически тръст. Провежда се на английски език. Конкурсът е разделен на 5 възрастови групи. В него взимат участие около половин милион ученици от 38 държави. В България официално се провежда от 1992 година по инициатива на Института по математика и информатика при БАН и Съюза на математиците в България. Оттогава до сега всяка година има български медалисти.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM