Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
07 фев 2015 10:27 | Viva Cognita от Новини

Христо Стайков от Варна и Кристиан Георгиев от Пловдив отиват на RSI 2015!

Както вече знаете, Research Science Institute – RSI, е ежегодно събитие на Центъра за високи постижения в обучението (Center for Excellence in Education - CEE) във Вирджиния, САЩ. Той се провежда в рамките на 6 седмици и в него участват около 75 гимназисти от САЩ и от различни страни в Европа, Азия и Африка. България участва с двама свои представители, който бяха избрани от експертно жури вчера, 5 февруари, на специално организирано интервю, което традиционно се провежда в Института по математика и информатика. Ако ви е любопитно – в журито има изтъкнати учени, университетски преподаватели, ръководители на националните ни отбори по математика и информатика, както и представители на фондация „Америка за България”, която от години подпомага участието на българските талантливи ученици в най-престижния научен форум за средношколци в света. Разбира се, присъстваха и миналогодишните ни участици в RSI – Христо и Петър, които имаха право да задават въпроси и да съветват участниците, но нямаха глас при гласуването за избор на кандидатите.

Публикувано изображениеПубликувано изображение


Сърцата и умовете на журито грабнаха Христо Стайков, единайсетокласник от МГ „Д-р Петър Берон”, град Варна и Кристиан Георгиев от ОМГ „Акад. К. Попов”, Пловдив. Христо извоюва мястото си на участник в RSI в областта на информатиката с проекта си „Работа с алгебрични изрази на таблет”, а Кристиан – с темата си „Създаване на двумерни повърхности чрез лепене на страните на 2n-ъгълници”, на лятната школа той ще демонстрира таланта си в областта на математиката. „Винаги съм мислел за себе си като за инженер” сподели по време на своето интервю Христо, въпреки че след това ни показа, че е и музикант.

Публикувано изображение

Интервюто за избиране на участник в RSI не е каквото може би си го представяте, това не е сухо, скучно събитие, на което строги мъдри хора изпитват притеснени ученици. То продължава около 15-20 минути, в които журито разглежда представените от участника разработки, дипломи и награди от участия, а през това време въпросният участник разказва за себе си, за семейството си, за своите интереси, хобита и мечти. За страничния наблюдател обаче (а сигурна съм – и за самото жури) най-интересната част от интервюто идва в неговия край – всеки участник трябва да демонстрира свой специален талант по начин, който сам е избрал.
Особено внимание искам да обърна на подготвеността на участниците. Е, ще си кажете, важно интервю, разбира се, че са подготвени. Но аз имам предвид друго – повечето от участниците бяха изключително добре и атрактивно подготвени за представянето на своя специален талант. Галина Станева, например, беше избрала да представи на журито едно от своите хобита (но не единственото си!), а именно – рисуването. За всички имаше боички, четки и чашки, а предизвикателството бе да нарисуваме с ръце отпечатък от... крак!

Друг участник – Паолина Гаджулова, пък поднесе приготвен лично от нея сладкиш, съчетание между браунис и чийзкейк с ягоди. Дори ни даде рецептата! Вдъхновяващ бе и талантът на Димитър Джангозов от Димитровград, който е само в 9. клас – той рецитира свое философско стихотворение на английски език, което силно впечатли журито. Свой разказ на съвременна тема прочете и Пресиана Маринова, десетокласничка от Русе. Димитър Карев и Христо Стайков свириха на китара (Христо дори акомпанира при изпълнението на една от участничките, Христина Алексиева, която изпя „Hallelujah”!).

Друга успешна тактика на участниците е, както винаги, да включват членове на журито при демонстрирането на своите специални таланти. Но не винаги сред журито има само начинаещи в дадената област! Станислав Димитров от СМГ, който жонглира с три и четири топки, реши да научи на номера си доброволец от журито. И... попадна на Емил Колев, който демонстира завидни умения, придобити явно от дълогогодишна практика. Ванеса Гецева избра да научи един желаещ от журито на Дайчово хоро, но сложната плетеница от стъпки се оказа почти непостижима за Петър Гайдаров, нашият миналогодишен участник в RSI, който вложи доста усилия да следва ритъма на талантливата си колежка, но – безуспешно. Можете да се убедите от видеото в Галерията. Тази година в нашето „шоу за таланти” се изявиха и двама певци – споменах вече за Христина Алексиева, единайсетокласничка от Варна, а пловдивчанинът Мирослав Маринов представи солово класическо хорово изпълнение. А Кристиан Георгиев, който сподели, че освен с математика най-много обича да се занимава с рисуване и да гледа телевизия, не ни показа нито едно от тези свои любими неща, а вместо това разказа четири вица на четири различни езика. И – забележете – единият от тях – на корейски! Добре, че след това ни превеждаше на английски, за да разберем кое е смешното.


  • 0


1 Коментари

Снимка
Женон Парценон
13 фев 2015 21:19

Да са живи и здрави родителите и учителите, които подготвят такива деца! Авторите на препоръките им също показаха голям професионализъм в описанието на най-силните страни на кандидатите (и евентуално някои техни слабости).

Най-важното за това интервю е да се осъзнае от участниците като етап от тяхното житейско развитие, а не само като избор на двама кандидати за конкретно събитие.

Всички показаха, че са достойно за подобно изпитание и съм сигурна, че ще имат много случаи да  ни радват с разнообразните си тланти и оше повече - със желанието си да се трудят! 

 

Държа да се подпиша с истинското си име (Жени Сендова), а не с потребителското (прякор, даден от брат ми, когато бяхме малки деца)

    • 0
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM