Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
01 авг 2014 15:16 | Михаела Николова от Новини

ЛИШ’14

В нея ще вземат участие 40 ученици, получили грамоти за отлично и много добро представяне на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). Те са от Бургас, Варна, Враца, Димитровград, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, София и Шумен.

Първият етап на школата е от 10-ти до 23-ти август в град Варна, в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование (ДИКПО) на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Официалното откриване е на 11-ти август 2014 г. от 09:30 ч. в Заседателната зала на ДИКПО, гр. Варна.

Това лято сред лекторите на школата са и бивши възпитаници на Ученическия институт, сега студенти в престижни световни университети – Антони Рангачев, Катерина Велчева, Калина Петрова, Галин Статев, Момчил Константинов, Светослав Колев и Петър Петров. Освен изявата им като лектори, те ще подпомагат участниците в школата в разработването на кратки проекти. За първи път тази година в школата има участници и от чужбина – трима ученици и техният ръководител от Македония.

През първия етап на ЛИШ ще се проведе и подготовката на националния ни олимпийски отбор по информатика. В него са и тримата медалисти от Международната олимпиада по информатика през юли 2014 г. в Тайван – Енчо Мишинев (златен медал), Христо Венев (златен медал) и Момчил Пейчев (сребърен медал).

Участниците в ЛИШ’14 ще представят своите разработени проекти през втория етап на школата в местността Узана на Габровския Балкан, в хотел „Прима S” от 23-ти до 28-ми август.

Поканени са и учители, повечето от тях – научни ръководители на проекти. Заедно, учениците и учителите ще проведат Ученически работен семинар по математика, Ученически работен семинар по информатика и ИТ, и съответно Семинар за учители по математика и Семинар за учители по информатика и ИТ.

В Узана очакваме и българските участници в RSI’14 – Петър Гайдаров (ОМГ „Акад. К. Попов”) и Христо Стоянов (СМГ „Паисий Хилендарски”), които се представиха отлично. Research Science Institute – RSI, е ежегодно събитие на Центъра за високи постижения в обучението (Center for Excellence in Education – CEE) във Вирджиния, САЩ. Той е с продължителност 6 седмици и в него участват 75 ученици от средни училища от САЩ и от различни страни в Европа, Азия и Африка.

На 28-ми август е тържественото закриване на ЛИШ’14, а на следващия ден всички ще се завърнат у дома.

ЛИШ се осъществява с подкрепата на учредителите на УчИМИ – Съюз на математиците в България, фондация „Еврика”, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” и Институт по математика и информатика при БАН.

Сред приятелите на УчИМИ са „Американска фондация за България” и фондация „Америка за България”.

Община Варна спомага за приятните преживявания на участниците.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM