Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
09 апр 2015 11:13 | ansam от Новини

15-та Ученическа секция на Ученическия институт по математика и информатика приключи успешно

Публикувано изображение
Както вече ви информирахме, Петнадесетата ученическа секция (УС’15) на Ученическия институт по математика и информатика в рамките на 44‐ата Пролетна конференция на СМБ се проведе от 2-ри до 5-ти април в Санаторно оздравителен комплекс „Камчия”, близо до Варна. Въпреки изкусителната близост до морето, участниците бяха твърде заети с подготовката на своите презентации и почти нямаха време да се насладят на всички възможности, които предлагаше комплексът.

Традиционната Пролетна конференция на математиците в България за петнадесета поредна година стана домакин на Ученическата секция, на която 83 ученици от 19 средни училища от 17 града в страната демонстрираха своите знания и умения в областта на математиката и информационните технологии. Те се бориха да спечелят сърцата на журито със своите разработки и да получат отлични грамоти за своите проекти, тъй като това им носи освен престиж, също и така желаната покана за участие в Лятната изследователска школа на УчИМИ (ЛИШ), която тази година ще се проведе през август в Американския университет в Благоевград.
За първи път тази година бе връчена Специална награда за разработването на софтуерен продукт с приложение в областта на образованието. Наградата е учредена от VIVA Cognita и нейните първи носители са Виктор Даков, ученик от 11. клас от ОМГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив, и Мартин Николов, дванайсетокласник от СОУ „Св. Климент Охридски”, Варна. Техният проект QRInfoSystem направи силно впечатление на журито и заслужено донесе на тях и на научния им ръководител, инж. Дарина Брънчева, грамоти и награди.

Специална грамота за дебют с проект по информатика и ИТ получи Добрин Башев от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, Габрово, който е само в 6. клас. Неговият проект Анализ на алгоритми за сортиране успешно премери сили с по-големите ученици от УчИМИ. Проектът по математика на тема Китайската теорема за остатъците и задачи, които могат да се решат с нейна помощ на Василена Цветанова от ОМГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив, също бе отличен със Специална грамота за дебют. Василена е в 7. клас, а неин научен ръководител е Константин Делчев от ИМИ–БАН.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM