Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
10 юли 2015 20:56 | ansam от Новини

27-ма Международна олимпиада по информатика (IOI 2015)

Тази година МОИ ще се проведе от 26 юли до 2 август в Алмати, Казахстан. МОИ е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Негови патрони са UNESCO и IFIP.

Международната олимпиада (IOI) е ежегодно състезание по програмиране за ученици от гимназиален етап на образованието. Първата МОИ е проведена през 1989 в Правец, България. Повече за интересната история на олимпиадата можете да прочетете в интервюто с Емил Келеведжиев, ръководител на националния ни отбор по информатика, на http://vivacognita.o...по-информат-r39

Състезанието се състои от двудневно програмиране и решаване на задачи с алгоритмичен характер. Учениците се състезават индивидуално, от всяка държава участват най-много по четирима състезатели.
Това е особеност на ученическите състезания, за разлика от студентските олимпиади. МОИ не публикува класиране по държави, а само индивидуално класиране. Като цяло през последните 15 години форматът и провеждането на състезанието е устойчив.

В сумарното класиране по медали, откакто се провежда МОИ, а това е от 25 години насам, България заема пето място по медали в т. нар. „вечна” ранглиста. В нея до момента преди нас са само 4 държави – Русия, Китай, Полша и Румъния. На последните няколко олимпиади България в неофициалното класиране по медали („неофициално”, защото в тези олимпиади не се прави официално класиране по държави — това е индивидуално състезание), българският отбор се нарежда между пето и десето място. На последната олимпиада в Тайван, в това неофициално класиране България беше на седмо място в света, като преди нас се класираха големи държави като Китай, Русия, Съединените щати, Австралия, Иран и Корея.


Състав на българския национален отбор:
Христо Венев
Енчо Мишинев
Даниел Атанасов
Кристиян Цъклев

Официален сайт на Олимпиадата http://ioi2015.kz/.

Екипът на VIVA Cognita желае успех на българския отбор!
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM