Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
17 яну 2016 20:07 | ansam от Новини

73 златни медала в математическия турнир „Иван Салабашев“

На 5 декември 2015 г. се проведе 24-тото издание на математическия турнир "Иван Салабашев". В него взеха участие 7290 ученици на възраст от 2. до 12. клас от цялата страна.
Бяха раздадени са 73 златни, 75 сребърни и 132 бронзови медала.

Награждаването на победителите в 24. Турнир "Иван Салабашев" се проведе на 17 януари 2016 г. Kато специална награда, златните медалисти от 4. - 12. клас получават годишен абонамент за сп. "Математика".
Националното класиране, разпределено по класове, можете да видите тук - http://nsybeva.wix.c...15#!blank/c1iwz

Математическият турнир "Иван Салабашев" се провежда от 1992 година. Основател на Турнира е изтъкнатият деятел на Съюза на математиците в България (СМБ) и дългогодишен председател на секцията на СМБ в гр. Стара Загора - Евтим Кънчев. Неговите завидни ентусиазъм и организаторски способности, бързо печелят на турнира популярност в гр. Стара Загора, а скоро след това и в региона.

Вече години турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради изключително атрактивния характер на включените в него задачи, той е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България, което се провежда в над 40 града и привлича все повече и повече любители на математиката.

А знаете ли кой е Иван Салабашев? Не? Ето някои интересни факти за него.
Иван Салабашев е известен най-вече като политическа фигура от следосвобожденското ни минало, бил е министър на финансите в правителствата на Ст. Стамболов и Ал. Малинов. Той е един от първите български шахматисти. Като гимназист в град Табор (Чехия) се научава да играе шах и по-късно популяризира играта в България. Той е първият председател на създадения по негова инициатива Софийски шахматен клуб.
След като през 1876 г. завършва математика в Пражката политехника, Иван Салабашев се записва за доброволец на страната на Сърбия в Сръбско-турската война. През следващите години преподава в Болградската гимназия и се занимава с преводаческа дейност. Издателство "Хр. Г. Данов" отпечатва неговия превод на романа на Жул Верн "Пътувание около света в 80 дни".
Когато след Освобождението се връща в Пловдив, Иван Салабашев заема различни постове в управлението на Източна Румелия.

VIVA Cognita честити на победителите в турнира и пожелава на всички участници все повече успехи!
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM