Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
- - - - -
13 сеп 2019 11:07 | Viva Cognita от Новини
състезание

Министерството на образованието и науката и Институтът по математика и информатика са домакини на EUCYS 2019

Тридесет и първото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) ще се проведе в София от 13 до 18 септември 2019 г. 155 ученици от 40 държави от целия свят ще пристигнат в София, за да вземат участие в най-мащабния и престижен конкурс за млади учени под егидата на Европейския съюз.

Конкурсът е създаден през 1989 г. по инициатива на Европейската комисия и ежегодно отличава най-добрите ученически научни постижения. EUCYS има за цел да засили сътрудничеството и обмена между млади изследователи, да им даде възможност да обсъдят работата си с водещи световни учени и да насърчава търсенето на реализация в науката.
България участва в EUCYS от 1998 година, а е негов домакин за първи път в историята на конкурса.

От 2014 година Институтът по математика и информатика при БАН е домакин на националния конкурс „Млади таланти“, който се организира от Министерството на науката и образованието и има за цел да селектира българските участници в EUCYS.

Основна цел на конкурса е да подкрепи националните усилия за привличане на млади хора към изучаването на науки, технологии, инженерство и математика (STEM) и да ги насърчи да изберат кариера в науката и научните изследвания.

Преди да дойде в София, конкурсът се е провеждал в 25 различни града в 18 европейски държави. Броят на участващите млади учени е нараснал от 53-ма в първия конкурс през 1989 г. до над 150 годишно и непрекъснато расте. Тази година участие в EUCYS ще вземат 155 младежи на възраст 15-20 години от цял свят (включително Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея).
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM