Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
* * * * -
18 май 2016 11:29 | Viva Cognita от Новини

EUCYS и EXPO Science Europe посрещат възпитаници на УчИМИ

Финалистите в конкурса „Млади таланти” ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS в Брюксел. Конкурсът е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. През тази година 28. европейско състезание ще се проведе в периода 15-20 септември 2016 г. в гр. Брюксел, Белгия.

Класираният на първо място проект „Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе представлява поредният пробив, който български млад учен прави в областта на алгебрата и крайните полета, като с нея на практика се подобрява съществуваща теорема. Очаква се проектът да придобие международна известност.
Проектът „TrackingSystem“ на 12-класника Виктор Даков от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив също е класиран на първо място. Виктор е разработил мобилно приложение, което цели да подобри безопасността на учениците по време на екскурзии. При отдалечаване на ученика от учителя на повече от предварително зададена дистанция (например 1 км) и двамата се уведомяват със звуков сигнал и могат да проверят точната локация на другия на картата.
Проектът „Интелигентно земеделие“ на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ също е сред първенците. Проектът им представя система за мониторинг и управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. Чрез системата човек може да полага грижи и да следи за състоянието на растенията в градината или вкъщи, докато е на почивка например.

Десетокласничката от кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков” Цветелина Карамфилова (с научен ръководител Вълчо Милчев) бе удостоена с грамота за отлично представяне от министър Меглена Кунева. Цветелина представи пред журито своята иновационна разработка на английски и на български език.

Още три проекта получават право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe, което ще се проведе в периода 09-15 юли 2016 г. в Тулуза, Франция. Това са проектите:

„Автоматизиран пчелин“ на учениците Димитър Гугов и Мартин Иванов от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Бургас;
„ArduWrite: машинна автоматизация на персонализиран ръкописен текст“ на деветокласника Звездин Бесарабов от Националната природо-математическа гимназия. Проектът демонстрира машинно изписване на реалистично изглеждащ ръкописен текст. Това се постига чрез софтуерно приложение и хардуерна част. От приложението потребителят създава свой собствен ръкописен шрифт, като обучава софтуера на неговия ръкопис. След това може да се заяви компютърно набран текст да бъде изписан на лист хартия от хардуера чрез потребителския шрифт. Хардуерната част на проекта представлява плотер, който може много точно да позиционира и премества писалка по работната си площ.
„Автономен сумо робот, подпомаган с жестов контрол“ на десетокласника Иван Иванов от Американския колеж в София.

Председателят на журито доц. д-р Емил Колев от Института по математика и информатика – БАН, връчи две награди – участие в Лятна изследователска школа на УчИМИ на два проекта: „Home Assistant – модули и ИТ-приложение за лесно и достъпно модифициране на дома“ на Тихомир Галов и Пламен Динев от габровската математическа гимназия, и „Сигурни многостранни изчисления с цел получаване на случайна стойност“ на Василен Цветков.

Националният конкурс „Млади таланти” е състезание за ученици и студенти от 15 до 21 ненавършени години, като класирането е общо за всички възрасти и за всички научни направления. Конкурсът се провежда за 18-ти път. Учениците и студентите представят свои научноизследователски или иновационни проекти в следните научни области: естествени науки; комуникационни и информационни технологии; социални науки.
  • 0


0 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM