Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

№7 Как се случват успехите на Intel ISEF

Публикувано от kdelchev , 21 май 2015 · 1926 видяно

Intel Isef проекти наука
Когато писах за представянето ни на EUCYS, беше в нощта след награждаването. Сега - умишлено си дадох няколко дни почивка, за да звуча малко по-аналитично, спокойно и... в известен смисъл полезно. Все пак ще започна с наградите:

Петър Гайдаров - Втора награда на основно жури. Втора награда на AMS. Област Математика
Васил Василев и Марин Шаламанов - Четвърта награда на основно жури. Област Системен Софтуер.
Григори Матеин - Четвърта награда на основно жури. Област Физика

И двете награди на Пешо вече ги бяхме взимали. Едната - Слави Атанасов преди две години. Другата - Румен Данговски миналата година. Даже и преди сме взимали по две награди едновременно - Райна Гаджева, примерно, две трети. Новото е, че Пешо успя да го събере всичкото накуп и то с един проект, който изобщо не се презентира и обяснява лесно. А това е от изключително значение за представянето в един такъв конкурс. Ако не ми мине котка път, в следващото си писание смятам да обясня какви точно особености имат айсефските презентации и мога да кажа, че Пешо се справяше с всяка една от тях отлично. Разбира се, всичко това стъпваше и на чудесен математически проект - това беше вече развитата негова разработка върху паркиращите функции, подета миналата година на RSI.

Григори Матеин е пример за това как трябва да се работи в природните науки. Без необосновано големи амбиции, без хвърляне в пренаселените модерни теми на физиката... Обратно - с много добре дефиниран проблем, факторите, влияещи на звука при загряването на течност, с много добре измислена и реализирана опитна установка, под ръководството на сърцат научен ръководител... Много е важно човек да може да подбере плодотворна тема за работа. Много е важно и човек да си обича тази работа, за да може да предаде своя ентусиазъм на аудиторията, пред която е изправен.

Марин и Васко се класираха по "втория" начин за Intel ISEF - през Европейския Конкурс за Млади Учени, от където само три проекта от цяла Европа получават този шанс. Останалите участници се класират през афилиираните национални конкурси, какъвто за България е Innofair, организиран от Клуб Млади Таланти. Така двамата си взеха билетите за Питсбърг месец и половина преди останалите, но въпреки това се явиха и на родния ни конкурс, взимайки една от допълнителните награди. Двамата са много опитни и в информатиката, и в презентирането на различни разработки, занимавали са се и с роботика, развиват активна социална дейност... Като цяло, многостранни и доста зрели за възрастта си хора. Техния успех е първата ни награда в област "Системен софтуер", така както наградата на Григори - първата за България в област физика. Техен беше и най-приложния проект - генетични алгоритми за търговия на борсата.

Четвъртия проект, на Христо Стоянов, също беше започнат на RSI и получи най-високото отличие там - топ 5 на писмени разработки, но наградата на Intel ISEF му се изплъзна. Причини за това можем да търсим най-вече в множество дребни неща, колективно известни като малшанс. На състезание с толкова тежка конкуренция, особено в софтуерната категория, никой няма гарантиран приз. Това е и причината никога в подготовката за подобно състезание да не се казва "от теб очакваме едикакво си". Единственото, което очакваме е да се представят на 100% от възможностите си. Ицо го направи и завърза много ценни контакти, които вярвам че ще реализира още преди да замине за Станфорд.

Какво прави впечатление, ако човек разгледа горните истории - никой от отбора не се вписва в графата гений, особено по смисъла на поп-културата. Напротив - повечето са стигнали до постиженията си постепенно, с постоянство и правилно насочени усилия. Няма изблици на вдъхновение, няма брилянтни идеи, просто изследвания, които се случват, защото добре подготвен и мотивиран човек с внимание към детайла ги прави. Това всъщност е и начинът на случване на нещата в науката. Тя е достъпна за всеки, който желае да й се посвети, а не за някакъв малък процент вродени таланти. Впечатленията, че талантът е водещото качество на един учен, независимо дали на 18 или на 80 години са колкото погрешни, толкова и вредни, защото пречат на хората да се престрашат самите те да участват в науката.

Проф. Чалфи, нобелов лауреат, един от хората, на които дължим всички онези фосфоресциращи в зелено мишки, червеи и насекоми, които често ни показват като върха на генната модификация, отдели половината си пленарен доклад именно на тази тема - да убеди аудиторията, че е време да оставим научните митове в миналото и да представяме науката, каквато е в действителност - много по-отворена, разнолика, комуникативна, сфера на човешка дейност. Понякога хаотична, възнаграждаваща наблюдателните също толкова, колкото и систематичните, но винаги сериозна в своето развитие.

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM