Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

№9 Репортаж от Люксембург. Тази година няма забавно заглавие

Публикувано от kdelchev , 21 март 2016 · 1764 видяно

Изтече година от приключенията на Миша и Поли във Великото Херцогство и неусетно дойде време за новия младежки конкурс в своеобразната банкова столица на Европа – Люксембург. Този път български участник беше Таня, еклектичен математически персонаж, съчетаващ в себе си равна любов към „За мишките и хората“ и League of Legends, а ръководител на експедицията – моя милост.

За разлика от Поли, това беше първото излизане на Таня в чужбина (по научни причини), но трябва да спомена, че тя е един от най-приятните колеги, с които съм имал възможност да пътувам. Не мрънка (почти), има стройна план-програма за всичко, което трябва и не трябва да се случи и дори е готова да изпълнява функции, които обикновено се полагат на ръководителя – звънене за събуждане, издирване на влакове, пазене на адреси... Ако не беше на 16, тя щеше да бъде един отличен придружител на 16 годишни.

Пътят на Таня до конкурса беше отново през Панаира на Науката и Иновациите, където тя бе отличена, заради перспективата си за развитие. И действително, мога смело да кажа, че нейната работа напредна доста, при това в една тема, която чисто технически изисква много воля за работа. Теория на игрите е област, благодатна за ученици, проектите там могат да бъдат представени атрактивно, динамично, но изобщо не бива да се подценява, защото много често резултатите са контраинтуитивни и не могат да бъдат предвидени от самото начало. Таня се справи с това отлично, но не и без цената на две дузини „Изкарах…ъъъ, всъщност не.“ След този проект, обаче, смело твърдя, че мога да замеря това малко, 48 килограмово създание с всяка една производна, способна да изникне в главите на съставителите на сборници по диференциално и интегрално смятане.

Конкурсът в Люксембург се получи много добре. Юбилеен, 45ти (точно толкова години, колкото и нашата пролетна конференция на СМБ), организаторите Карло Хансен и Мари Деньо се бяха постарали да го направят и най-големия до момента – десет държави и седемнадесет люксембургски участници. Да, това не е много на фона на мастодонти като IntelISEF със своите близо две хиляди участници и безкрайни върволици от придружители, гости, доброволци и охранители, но не бива да се забавя, че Люксембург е с населението на една трета от София, а събитието там няма за цел да се пръсне по шевовете с хора. Напротив, идеята е по-скоро да се обмени опит, да се почерпят полезни идеи, а учениците да разширят мирогледа си и да се запознаят с хора от други държави и съвсем различни сфери на науката. И честно казано – имаме какво да почерпим като опит от Карло и Мари. Впечатляващо беше вниманието на властимащите – кметът на Люксембург, поне двама декани от университета на Люксембург, дори самият велик херцог Анри уважиха лично учениците, срещнаха се и разговаряха свободно с тях. Наградният фонд беше подобаващ, но той не идваше от споменатите гости. Напротив, по-голямата част от него се формираше от събрани микродарения (т.нар. crowdfunding) и това позволи да бъдат връчени като награди участия на поне седем различни международни форума.

С чест мога да отбележа, че един от тях е нашата лятна изследователска школа. След решението за неговото интернационализиране, първият потвърден международен участник стана Раул Шолтес, симпатичен, много скромен младеж, който представи проект по геометрия, започнат по негови собствени думи „за да си докажа че и аз мога“. Оказа се, че може, а бъдещото му можене ще следим от близко. Както каза Карло - „Сега той вече е ваше момче!“

Накрая, за стимул на интереса към бъдещото, 46то издание на Expo Sciences Luxembourg, няколко снимки от херцогството. Усмихната Таня, крепости, 60 квадрата от най-впечатляващата римска мозайка, която съм виждал и шоколад пред двореца(Таня с хищен поглед: „Да пишем за шоколада! Малко е!"). Люксембург има какво да покаже на посетителите си, а аз съм убеден, че и догодина ще има какво ние да му покажем.

Прикачени миниатюри

  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение


  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM