Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

№11 Конкурси и олимпиади

Публикувано от kdelchev , 06 октомври 2016 · 5204 видяно

EUCYS проекти интервю
Измина още един европейски конкурс за млади учени. В Брюксел. И след едногодишно прекъсване отново имаме награда... за иновации в храненето и агрикултурата. Ако някой ми беше казал преди две години че ще я вземем, нямаше да му повярвам, но internet of things вече е навсякъде и Иван и Василен напълно си я заслужиха, в тежка конкуренция. Да описвам още веднъж, обаче, как протича един такъв конкурс вече ще стане досадно, за това реших просто да събера двамата с един от нашите най-обещаващи олимпиадни информатици, Радослав Димитров, златен медалист на JBOI и да ги накарам да направят паралели между събитията, които са им донесли успехи. Запазвам оригиналните цветове на titanpad, където се развиваше интервюто, защото намирам за интересни неща като вметките на Василен в общите отговори на Иван и това кой след кого е избрал да постави отговора си

Представете се

Казвам се Радослав Димитров и съм от Пловдив. На 15 съм. Уча в Пловдивската математическа гимназия "Академик Кирил Попов" и съм 10-ти клас. Занимавам се със състезателна информатика и от скоро с писане на проекти, а през свободното си време обичам да играя баскетбол и да излизам с приятели.


Здравейте, аз съм Василен Цветков от Варна, на 17 години. Уча в Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” и съм 11-ти клас. Занимавам се с криптография, информатика и уеб дизайн, а от скоро и хардуер. От осми клас правя проекти за различни състезания и конференции. През свободното си време обичам да излизам с приятели или да гледам филми и сериали. Също така харесвам да играя тенис на корт.


Здравейте, казвам се Иван Иванов и съм 11 клас в МГ „Д-р Петър Берон“ гр.Варна. Занимавам се с програмиране, разработка на проекти по информатика и 3D дизайн от доста дълго време. В свободното си време обичам да се разхождам из града, да играя или гледам футбол.


От къде се върнахте и какво точно спечелихте там?


Р:Върнах се от десетата Младежка Балканска Олимпиада по информатика (Скопие, Македония - от 17 до 22 септември 2016). Всяка държава участва с отбори от по 4-ма участници. Българсият отбор се нареди на 2-ро място (в отборното класиране), а индивидуално аз спечелих златен медал и второ място в класирането. Останалите Български състезатели се върнаха със сребърни медали.


И: По-миналата седмица се върнахме от 28-мото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS, който се състоя в Брюксел тази година. На този конкурс участват държави от Европа, като понякога има гости от други държави. Всяка от държавите има право да изпрати до 3 проекта, от които всеки е в различна област. Тази година участваха рекордните 100 проекта от 37 различни държави.


На конкурса представих заедно с Василен Цветков, също от Варна, общия ни проект Intelligent planting в област "Инженерни науки". С него ние получихме наградата "Иновации в храните и агрикултурата", която включва посещение на European FOOD2030, конференция на 12-ти и 13-ти октомври в Брюксел.


Какво представляват наградите на тези събития?


Р:На балканиадата медалите се дават ~50% от участниците. Като награда от самото състезание се получава медал и грамота за всички медалисти. Освен това, златните медалисти, които са ~10% от участниците, получават материални награди от спонсорите на състезанието.


И:На Европейския конкурс за млади учени EUCYS има 3 вида награди - основни, почетни и награди от спонсори. Има три основни награди за първо, второ и трето място, като всяка от тях е парична.

Почетните награди на конкурса се раздават на проектите спечелили основна награда. Те представляват посещение на London International Youth Science Forum (LIYSF) или Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS).


Повечето от спонсорските награди представляват посещения на различни организации. Те се дават на проекти, които биха могли да имат полза от тези посещения. Спонсорските награди се дават от организации като EIROforum, Intel, PRACE и т.н.


Как протече селекцията за олимпиадата/конкурса?


Р: Селекцията за олимпиадата протича на 2 етапа. Първият етап е национлния кръг на олимпиадата по информатика. След него, най-добрите 12 участника съставят разширения национален отбор. Вторият етап представлява 3 контролни след които се избират първите четирима по сумарен брой точки да представляват България на "Балканиадата".


И: На предварителния национален конкурс „Млади таланти“ всяка разработка се представя пред жури за времето от 15 минути. След това, от всички представени проекти, се селектират 3-те най-добри проекта, всеки от различна категория, които да представят България на EUCYS.


А подготовката?


Р:Подготовката протече осални състезания от минали години и решаване на online състезания в реално време. Освен това, обаче, за националния отбор имаше 2 лагер школи (една в София и една в Ямбол).


И: Няколко дни преди да заминем за конкурса се проведе и подготовката за него. Тя се състоеше от представяне на нашия проект, пред различни хора. Целта на подготовката беше да подобрим изказа си и да наблегнем на важните части от проекта. Хората, пред които представяхме, влизаха в различни роли и трябваше да отговаряме на различни видове въпроси – от жури, журналисти и т.н.


Какво представляват състезателните дни?


Р:В състезанието има 2 състезателни дена. Всеки ден на състезателите са дадени 3 алгоритмични задачи които трябва да решат за 4 часа. Всяка задача има определен брой тестове и се оценява със точки пропорционални на броя преминати тестове. Максималният брой точки на задача е 100.


И: Конкурсът се проведе в 3 състезателни дни, като всеки ден представляваше две постер сесии – сутрешна и следобедна. Всеки проект има свой собствен щанд, където участниците могат да поставят постерите си, както и неща свързани с техния проект.


Журито се състои от 20 члена, като през всеки проект трябва задължително да минат поне 5 човека от журито. Освен хората, оценяващи разработките, минаваха и много ученици от местните училища, граждани на Брюксел и журналисти.


Какво ви затрудни най-много?


Р:В състезателното програмиране има не малко алгоритми и структури от данни, които трябва да се знаят и в началото на подготовката ми трябваше да науча доста от тях. Мисля че това ме затрудни най-много, тъй като имаше няколко които бяха наистина сложни за разбиране, а и също защото научаването им отнемаше много време.


И: Затрудни ни работата по софтуера на хардуерната инсталация, по-точно работата върху 3G връзката на устройството ни с интернет. Също така доста ни затрудни и подготовката за различните видове представяния в зависимост от това, пред кого ще представяме и на коя част от проекта трябва да наблегнем.


Какво бихте искали да се промени и какво най-много ви хареса? В целият период - от селекцията до самото състезание


Р:Нещо което най-много ми харесва бяха хората с които се запознах (и тези от селекцията, и тези от самото състезание). Не мисля че има нещо от по-голямо значение което искам да се промени.


В:На мен лично, най – много ми хареса първия ден от представянията ни. Тогава не познавах никого и нямах търпение да се запозная с всички и да науча за техните проекти. Единственото нещо, което бих искал да се промени е това че нямахме достатъчно време да се разходим из Брюксел.


И:Харесаха ми дните на подготовка за конкурса. Там се научих как да се изразявам правилно и точно с най-малко говорене, видях и поправих доста от грешките си по време на представяне. Допаднаха ми и дните по време на състезанието, където се запознах с много участници от различни държави и се забавлявах постоянно.

Не мисля, че има нещо, което бих желал да бъде променено.


За какво завиждате на другия ?


И:На Радо завиждаме за това, че е спечелил златен медал на международна олимпиада, но същевременно се гордеем с това, че го познаваме.


Р:На Иван и Василен завиждам за класирането нa EUCYS и пътуванет до Брюксел, но се радвам за успеха им.


Какво бихте искали да препоръчате на хората, които искат да се пробват по вашите стъпки?


В:Тези, които желаят да стигнат до този конкурс бих им казал че едно от най-важните неща е начина по който ще представят проекта си и на кои аспекти ще наблегнат. Ако не бъдат селектирани от първия път, да не губят надежда и да продължават да се борят.


И:Много е трудно да се пребориш с всички добри проекти, участвали на предварителната селекция за EUCYS. Всеки, желаещ да постигне нещо голямо, трябва да даде всичко от себе си, по време на разработването на проекта си, и да се постарае да представи разработката си на високо ниво. Според мен най-важното за всеки, който иска да се пробва по моите стъпки, е истински да желае победата и да вярва в своите възможности и умения.


Р:Ако някой иска да се класира за тази олимпиада (а също която и друга по информатика) мога да му препоръчам само едно - да решава много задачи. Трябва също така да има много мотивация и време което да отделя. Спомням си как преди година седях пред компютъра по 5-6 часа всеки ден, решавайки задачи. Ако, обаче, не успеят да се класират от първия път, да не се отказват и да опитат отново следващата година.


  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM