Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

№12 Люксембург – традицията продължава (почти).

Публикувано от kdelchev , 02 април 2017 · 4605 видяно

Люксембург проекти наука яд
За трети път изпратихме участник на Expo Sciences Luxembourg, симпатичният конкурс на Великото Херцогство, чиито организатори стават все по-близки наши приятели. Приятелската, неформална атмосфера, големите възможности за създаване на нови контакти (ака нетуъркинг, както чувам че е модерно да се нарича) и добрият подбор на чуждестранните участници прави това събитие изключително подходящо за по-млади ученици, които току що са направили своят първи сериозен проект. Именно за това Клуб Млади Таланти обвързва българското участие в конкурса с наградата за перспектива на Панаира на науката и иновациите.

Въпреки голямото желание на някои бивши участници традицията да продължи, тази година българският представител не беше от Пловдив. И не беше момиче. Чавдар Лалов, Плевен, си спечели възможността да посети херцогството, като в допълнение направи още едно сефте – той е първият международен представител на Панаира, чийто ръководител също е бил лауреат – Румен Данговски, участник на ISEF’2013 и 2014. Няма как да скрия че такава приемственост изключително ме радва.

Проектът на Чавдар, обаче, продължи традицията на дискретните разработки. Разработката му, фокусирана върху броя на непресичащите се разходки върху лента от квадратна мрежа е наследник на проекта на Румен, с който той участва на EUCYS през вече далечната (по ученически стандарти) 2011г, но с по-голяма ширина на мрежата и някои изключително любопитни собствени идеи. Около нова година имах огромното щастие да срещна Румен на чаша греяно вино и бях приятно изненадан от комплиментите, които той отправи за ученика си. Оказа се, изобщо не бяха преувеличени – Чавдар е действително отдаден на математиката, с желание да съчетава изследователска и олимпиадна работа и това му дава отлична перспектива за различните области на науката.

Докато Таня миналата година беше човекът, който се води сам, то Чавдар е човекът, който се подготвя сам. Тренира сам, подбира си сувенирите за раздаване сам, въобще пълна програма. Много удобно. Ако догодина съчетая Чавдар и Таня на някое събитие може изобщо да не си правя труда да бия път.

Самият конкурс по начин на провеждане и характер не се различаваше от миналата година, така че, ако искате да разберете повече за него, горещо ви приканвам да прочетете репортажа ми за участието от 2016та. Броят на участниците и държавите беше също така сходен и дори щеше да бъде абсолютно същия, ако в последния момент не се бяха отказали отборите на Индия и Холандия. Индия – визова драма, нещо, което имам опасения че все по-често ще виждаме в близките години. Холандия – друга тема, която обаче не смятам да пропусна.

Оказва се, видиш ли, че учениците, спечелили участието си на национален конкурс, за голямо тяхно нещастие учат в калвинистко училище. Което, по калвинистки, е решило, че работа в неделя не се върши. Никаква. Въпреки, че то по принцип няма никаква работа на тоя конкурс и въпреки че и самите участници и родителите им искали пътуването да се случи. Училището, обаче, натиснало лостовете с които разполага и екипът от Холандия пропусна експото. В 2017та година, в Европа, религиозни фанатици, които държат училище пречат на учениците в него да се занимават с наука. Аферим! В една свободна държава всеки има право да вярва и изповядва каквато религия си иска, с каквито там обичаи му харесва. Когато, обаче, това започне да пречи на другите, особено пък на деца, обществото трябва да проявява абсолютно нулева толерантност. Вече имаше редица репортажи за крайно противни практики в ислямските училища във Великобритания. За „просветителската“ дейност на налудничави психопати като Кен Хам в САЩ също знаем отдавна... Просто трябва хуманоидите с манталитет на по 500 години да нямат пръст в науката и това е!

Както и да е, няма да отделям повече негативни страсти за случая.. Важното е, че с Чавдар прекарахме едни чудесни три дни в Люксембург, че и още два в Брюксел преди това. Случи се така, че трябваше да посетя там едно събитие на Хелмхолц асоциацията за квантови науки и Лалов предпочете да пътува с мен, от колкото да се присъедини по-късно, за което в ретроспекция много се радвам. На втория ден в столицата на Белгия имахме приятната възможност да се срещнем с посланик Мая Добрева и отново останах с чудесни впечатления от това колко приветливи и отзивчиви са дипломатическите ни мисии в чужбина. Преди две години, в Холандия, също направихме подобна среща в посолството и отново останах с великолепни спомени. Дано имаме повече такива поводи да пишем с добро за тях.

Прикачени миниатюри

  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение


  • 1Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM