Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

№3 Великолепно представяне на EUCYS'2014

Публикувано от kdelchev , 23 септември 2014 · 2965 видяно

EUCYS проекти
И в най-смелите ми очаквания, не съм си представял, че ще отидем на Европейския конкурс за млади учени, събиращ участници от няколко десетки държави, от Канада до Нова Зеландия, и и трите ни проекти ще получат награди, общо четири!!! При това на най-тържественото награждаване което помня, излъчвано директно, в присъствието на Лех Валенса и на комисарят по изследователска дейност, иновации и наука, Мойра Гейган-Куин. Въпреки това, неочакваното се случи.

Втора награда Петър Гайдаров, 12кл., ОМГ "акад. Кирил Попов", Пловдив. "Разстояние на Хеминг от полиноми над GF(2)"

Почетна награда на Стокхолмски младежки научен семинар Петър Гайдаров, 12кл., ОМГ "акад. Кирил Попов", Пловдив. "Разстояние на Хеминг от полиноми над GF(2)"

Награда на EUROfusion Григори Матеин, 12кл, 91НЕГ "проф. Константин Гълъбов", "Анализиране на звука от загряване на водни разтвори с различни концентрации"

Награда на Intel ISEF Васил Василев и Марин Шаламанов, 12 кл., НПМГ "акад. Любомир Чакалов", "Генетични алгоритми за технически анализ на валутната борса"

След като наруших традицията да набирам съспенс за накрая и дадох твърдите факти, няколко думи, защо съм толкова радостен от представянето ни. България участва за 15ти път в най-престижния научен конкурс за ученици в Европа и никога до момента не сме имали два награждавани проекта от едно издание, камоли всичките три, единия с две награди. Много малко пъти в цялата 26 годишна история на конкурса това се е случвало, на когото и да било. А сега това ни се случи, по един великолепен начин, който показва, че усилията, полагани в България за най-младите учени са в правилната посока и дават категоричен резултат! Тук аз няма да говоря, как сме най-талантливата нация и как българчетата са най-умни в света. Вместо това ще разкажа какво представлява EUCYS и какво е направил всеки един от нашите участници, за да бъде отличен на такова високо ниво. Изводите ще оставя на любезния читател да направи сам.

Васил Василев и Марин Шаламанов са действително необичайни млади хора. Двамата се състезават по математика, информатика, роботика, имат изключително широк мироглед. Интересуват се от политика, социална дейност и естествено - наука. Вече няколко години са сред най-добрите участници на национално ниво и в олимпиади, и в различни научни конкурси. Последният им проект беше един голям риск, защото алгоритмичното търгуване е сфера, както силно изследвана, така и много непозната. Поради финансовото си приложение, не всичко открито се публикува, не винаги всички информации са обективни, а математическия и информатическия апарат, който се ползва за тяхното създаване е много встрани от онзи, изучаван в средното образование. И въпреки това, те съумяха да изградят един качествен алгоритъм, който се представя стабилно, както на исторически данни, показвайки, че би преживял и дълготрайни рецесии и рязки кризи, така и на реалновремеви тестове. И рискът се отплати - освен престижът от наградата, те получават възможността да представят България и на още едно събитие, най-голямия научен конкурс за ученици в света, Intel ISEF. Искрено им желая успех и там.

Григори Матеин впечатли със скоростта, с която навлезе сред най-добрите ни физици и асторноми. Буквално за година и половина работа с много амбиция, хъс и интелект той постигна редица успехи, демонстрирайки как в науката усиления, подплатен със знания труд е най-добрата рецепта за успех. Аз съм личен свидетел на къртовските усилия, който Григори положи, прекарвайки безсънни нощи над експериментална постановка, софтуер, доклад, постер и какво ли още не, за да създаде уред, способен да изследва по устойчив и достоверен начин едно явление, колкото близко, толкова и особено - звукът от нагряването на течност. Ако си мислите, че това е лесно, замислете се колко фактори влияят - скорост на нагряване, температура, форма на съд, форма на нагревател, състав на течността... Огромни признания и на неговия научен ръководител, проф. Асен Пашов, който неуморно стоеше до него и му предостави необходимите ресурси и работно пространство във факултета по физика на СУ.

Петър Гайдаров е сред най-добрите ни средношколски математици вече няколко години. И той, както Марин и Васко е кадър на УчИМИ, организацията отговорна за много от успехите на най-младите ни учени. Тази година вече ни зарадва с представянето си в RSI, ежегодна изследователска школа в MIT, където влезе в топ 10 за най-добра презентация. На EUCYS се представи не с разработката си от RSI, а с предната си работа, която бе разработвал у нас. По същество, изключително хитроумна комбинаторика, върху хипотезата, че който и полином да вземеш в GF(2), с максимум четири смени на коефициенти ще получите неразложим. Това е една много дебела хипотеза и веднага искам да подчертая, че Пешо не я е решил. Той, обаче, откри и поправи грешка в една от съществуващите статии по нея, благодарение на изключителната си последователност и трудолюбие. Не гениално проникновение в една безлунна нощ, а солиден опит в решаването на подобни задачи, правилно използване на компютърна мощ и една доза дързост да постави под съмнение твърдението на трима утвърдени професионалисти.

EUCYS, Европейският конкурс за млади учени, стартира през далечната 1989г, като първият председател на журито е големия британски математик сър Питър Суинертън-Дайър и днес е един от най-уважаваните конкурси в света, заедно с Intel ISEF. България участва в него за 16 поредна година, а участието се организира от МОН. Всяка държава от ЕС може да изпрати до три проекта в различни научни дисциплини, които в продължение на три дни биват оценявани на щанд със серия интервюта от жури с големина 15-20 човека, специалисти от пълния спектър научни дисциплини, които обхваща конкурса.
Традиционно, силните науки за България са математика, физика и информатика, в които и спечелихме най-големия си успех тази година. Да честитим още веднъж на учениците техния успех и да използваме радостното събитие, за да се замислим, какво можем да направим, за да продължим да се радваме на подобни постижения.

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM