Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Нощ на учените 2014

Публикувано от Михаела Николова , 13 октомври 2014 · 1165 видяно

И тази година на 26-ти септември се проведе поредното издание на европейската инициатива Нощ на учените. Нощта е международно събитие, провеждано в цяла Европа в един и същи ден в над 300 града. Събитието тази година беше посветено на 145 годишнината на БАН, като в София се проведе на няколко локации - в БАН, в двора на Британския съвет, в НБУ и в СУ и в кино Euro Cinema.
Лично аз успях да посетя частта в British Council и отвлякох двама от участниците, които да интервюирам за Вива Когнита(после ги върнах).


Кой си ти и за какво се бориш?
Любомира: Аз съм Любомира Иванова, ученик, биолог, ентусиаст. Боря се за идеи и успех.
Наско: Съм Наско Стаменов, студент 4ти курс химия във Факултета по химия и фармация, учен, комуникатор на науката.

Каква е целта на Нощта на учените?
Л: Мисля се цели една интензивна дифузия на хора и наука. Най-вече всеки, независимо колко разбира, да може да се докосне до науката. Някой се изявяват, други се запознават, но всички се забавляват.
Н: Нощта на учените е събитие, което среща учените с „нормалните хора“, международно събитие на много места из Европа. На него хората могат да видят, чуят и пипнат учени на живо.

Какво отличава тази Нощ на учените от предишните?
Л: Лично ми бе по-цветно. Останах ли повече, слушах ли повече, мястото ли имаше друга атмосфера, дъждът ли бе. Предполагам по-различни презентации и лекции, повече деца, конкурса и чуждестранния лектор.
Н: Тази Нощ беше 9-тата поредна, т.е. беше генерална репетиция за Огромната нощ, която предстои догодина. Освен това беше в чест на международната година на кристалографията и беше посветена на кристалите.

За какво презентираше ти?
Л: Участвах в конкурса „Науката в картини и слово“ с курсова работа и презенатция „Цветът в Светът“. Темата бяха цветове в природата – тяхната същност от физико-химично-биологична точка, проявление, роля.
Н: Първо учавстах в „Кристал ТВ“ - поредица от презентации на феймлабъри по повод кристалите, след това водих уъркшопа „Израсти си кристал“, който се оказа особено популярен сред децата. А за финал заедно със Корпус за бързо гърмене завършихме Нощта с гръм и огън.

Кои бяха другите презентиращи и на какви теми говориха?
Л: В конкурса това бяха деца и студенти, говорещи за ролята на науката в живота ни, проблемите й, бъдещето й развитие и къде самите те се вписват в картината. Отделно теми като „Кристалите“ и „Акустична физика“ бяха в програмата, заедно с представянето на забавната страна на математиката.
Н: Имаше още 9-тима феймлабъри в Кристал ТВ, всеки от нас имаше три минути да говори за кристална тема, както и имаше още много уъркшопи и лекции на ученици и студенти, както и лекция на д-р Марк Луни, доктор по акустична физика.

Кое най-много те впечатли тази Нощ на учените?
Л: Определено лекцията на д-р Луни и химическото шоу бяха гвоздей на програмата за мен. От първо място във възрастовата си група в конкурса също не се оплаквам.
Н: Марк Луни със сигурност беше гвоздеят на вечерта, но също участваше и Боян Петров - първия български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2 . А и гърменето не беше за изпускане.

Искаш ли да дадеш някакви съвети на бъдещите млади учени в България?
Л: Да станат млади учени В БЪЛГАРИЯ…и да, клишето за мечтите…само напред!
Н: Младите учени в България трябва да търсят постоянно места за изява, такива има, и колкото повече говорят на публиката за наука толкова по добре ще става! Кураж!

  • 0Юли 2019

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718 19 2021
22232425262728
293031    
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM