Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Панаир на науката и иновациите '14

Публикувано от Михаела Николова , 04 декември 2014 · 1867 видяно

Innofair е ежегоден научен конкурс за ученици, който селектира българските участници за Intel ISEF. Организира се от Клуб Млади Таланти и за първа година беше във формата на самостоятелно събитие, отделно от европейската инициатива Нощ на учените. Това позволи и по-голяма гъвкавост в избора на дата и локация.

За място беше избрано betahaus – намира се на тихата столична улица Крум Попов, двуетажна къща с двор, кафене, множество добре обзаведени зали, голямо и тихо работно пространство, 3D принтер, кухня за посетители и един брой прекалено дружелюбен ротвайлер. Хората там са много приятелски настроени, отворени и топли и винаги готови да изпият по кафе/изпушат по цигара с теб в дворчето. Така се запази и още една традиция – от афилиацията с ISEF насам Innofair се провежда на различно място.

Голям брой от участниците бяха възпитаници на УчИМИ(без Григори, Екатерина и Фридо), участници на летните школи и конференциите. Предвид научната посока, по която тримата са поели – физик и биолози, те няма как да участват в УчИМИ, което е само за математици и информатици, но от скоро за млади учени като тях беше основан Ученически институт към БАН, който обхваща всички науки. Григори е работил по проекта си във ФФИЗ, а Екатерина и Фридо в една от лабораториите на ВМА.

Двама от избраните за ISEF – Петър и Христо - това лято бяха на RSI и участваха с проектите си, започнати там. За тях и за RSI обаче се е изписало достатъчно, така че може да видите колонката на Жени Сендова за повече информация.

Журито беше съставено от изтъкнати български изследователи. Председател отново беше доц. д-р. Димитър Младенов (Физически факултет на СУ), а членове - д-р Жеко Найчов (циничен и сърдечен хирург - Медицински факултет на СУ / болница “Лозенец”), д-р Юлиян Цанков (много мил, но безкомпромисен математик - Факултет по Математика и Информатика към СУ) и Георги Шарков (Директор на Европейски софтуерен институт, изискващ от мен да знам трите правила на роботиката).

Паралелно на Панаира се проведоха и следните две лекции: „Как се прави наука на ученическа възраст - изследователския подход в образованието на 4-то ниво” - д-р Евгения Сендова и „Космология - от началото на вселената до края на времето” - д-р Владимир Божилов, както и дискусия на тема „Бизнесът в подкрепа на младите учени. Защо?”
Сега ще разваля изненадата, ето ви наградените:

Паолина Гаджулова печели награда за перспектива с проекта си "Триизмерен мачинг. Ново решение посредством генетични алгоритми" и ще участва в Concours Jeunes scientifiques.

Григори Матеин, с проект "Изследване на звука, генериран при загряване на водни разтвори с различна концентрация", спечели награда за най-добра разработка по природни науки и ще участва в INESPO и освен това ще ни представи и на Intel ISEF.
Другите двама бъдещи участници в Intel ISEF са Христо Стоянов ("Cryptographically secure detection of mirror worlds") и Петър Гайдаров ("Вектор паркиращи функции и инверсии в дърво" ). Гайдаров спечели и награда за презентация, както и Mu Alpha Theta Award, a Христо - Intel Excellence in Computer Science Award.

Специални награди и награди на спонсорите спечелиха:

Станислав Димитров, Любен Личев и Станислав Чобанов - Geometry in figures and beyond - награда за приложимост.
Марин Шаламанов и Васил Василев - Генетични алгоритми за търгуване на форекс пазара - награда за интердисциплинарност и спонсорската награда „Rob and Melani Walton Sustainability Solutions Initiatives Award“. Те също са част от Intel ISEF делегацията, като си завоюваха това право на тазгодишния EUCYS(за повече информация – блога на Косьо Делчев).

Ванеса Гецева - Разпръскване на камъчета върху безкрайна шахматна дъска - награда за теоретична разработка

Eкатерина Латинова и Фридрих-Димитър Крепиев - Изследване на периодичността в бактерицидните свойства на алкални и алкалоземни метали съобразно полипептидната структура на три патогенни щама структура на Staphylococci spp. - награда за презентация и спонсорската награда Ricoh Americas Corporation Award.

Yale Science & Engineering Association Award - Работа с алгебрични изрази на таблет, Христо Стайков. С тази награда Стайков поема щафетата от Шаламанов, който беше отличен с нея миналата година, а сега е част от делегацията за ISEF. Приемственост съществува и при наградата на Mu Alpha Theta – Петър Гайдаров я наследява от Румен Данговски, двукратен участник на ISEF.

Малко и за екипа зад събитието: аз, секретар и организатор на Панаира, организатор в УчИМИ, занимаващ се и с обучението на финалистите. Константин Делчев, директор на Панаира (и той има колонка тук). Карина Ангелиева, едно от основните движещи лица зад кoнкурса и най-заетия човек на света. Калин Преснаков, програмистът , направил сайта ни. Ина Генова и Краси Розендал, с разнообразни организационни заслуги.

Така цикълът се затваря и започва отново продължителния период на подготовка за българските участници в международните научни конкурси. След успехите, осъществени в рамките на 2014г., върху участниците тежи отговорността да затвърдят сериозното българско присъствие сред най-добрите млади учени в света. No pressure.

  • 1Юли 2019

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22 23 2425262728
293031    
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM