Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

За различните научни ученически конкурси в България

Публикувано от Михаела Николова , 22 декември 2014 · 1988 видяно

Няколко думи вместо увод: статията е колаборация между мен и Константин Делчев и тук ще опишем множеството конкурси в България, където учениците могат да представят свои разработки.

На първо място това са събитията на Ученическия институт по математика и информатика(УчИМИ). Има четири главни събития на година – зимната сесия, която се провежда януари месец и като цяло винаги е била своеобразно начало на годината за УчИМИ, когато се представят първите версии на ученическите разработки. Най-добрите участници от тази зимна сесия биват поканени на интервю за определяне на българските участници в RSI(за повече информация - статията на Жени Сендова) и освен това получават покриване на разноските за участие в пролетната сесия на УчИМИ, която се състои обикновено през месец април и съвпада с пролетната конференция на СМБ. Там винаги има и известна доза нови разработки, такива неучаствали в зимната сесия. На тази сесия определят участниците в Лятната изследователска школа (време за самопромотиране - за повече информация тук). След което цикълът се затваря, защото много често учениците започват разработките си за догодина именно там. Тази структура е доста интензивна, но по принцип касае основно математици и информатици. Затова БАН положи усилия да разшири ареала на своята работа с ученици и създаде УчИ – БАН, ученически институт към БАН, който проведе първата си сесия тази есен. Оставаме в очакване на това как ще се развие по-голямата инициатива.

Разработките за УчИМИ се представят в писмен вид, обикновено около месец преди всяка от сесиите, минават през рецензиране и след това се представят или с кратък доклад, или на постер сесия. Основни критерии при оценяването са оригиналност на работата, принос и качество на използваните методи. Структурата е изключително отворена към включването на нови участници и като цяло е една отлична възможност за ученици, които правят първите си стъпки в извънучилищните си занимания по математика и информатика.

Панаирът на науката и иновациите(Innofair) е българският научен панаир, който е афилииран към Intel ISEF – най-големият международен научен конкурс за ученици, наследник на американския национален научен панаир – това го прави събитие с над 70-годишна история. По традиция Innofair се провежда всяка есен, като проектите се подават изцяло електронно и се ограничава до областите на природоматематическите, инженерните, медицинските и социалните науки. Проектите минават през предварително разглеждане от журито и най-добрите до 20 биват поканени на самият Панаир, който се състои в рамките на един ден в София. Наградите на Панаира представляват участие в международни научни инициативи, отличия за определени аспекти на един проект(като приложимост, теоретични качества и т.н.), както и спонсорски награди. За обявления, крайни срокове и т.н. може да бъде следен официалният сайт: http://innofair.cys.bg/innofair/

Публикувано изображение

България участва с до три проекта на Intel ISEF, като стремежът е да бъдат изпращани разработки, притежаващи реални шансове да вземат награди там. ISEF е едно изключително интензивно събитие, което се провежда за близо седмица в различни американски градове всяка година и разполага с награден фонд над 4 милиона долара. Основните критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да има един човек шанс на този конкурс са собствен научен принос или инженерен такъв, приложимост на разработката в практиката или важен за развитието на дадена теория резултат, отлична подборка на материалите и методите на изследването, както и изрядно проведени експерименти. Там се поставя огромно значение върху безоопасността и етиката на научните изследвания. Респективно българският конкурс се стреми да спазва същите изисквания при подбора на участниците ни в Intel ISEF.

Състезателната част и на двете събития представлява серия от интервюта в рамките на един ден. Всеки участник разполага със собствен щанд, на който да изложи плакат или каквото сметне за необходимо за релевантно към неговата разработка. При подготвяне за конкурса участниците следва да имат предвид че ще се наложи да проявят не само известна издържливост, но и способността да представят проекта си на хора с различни интереси и компетенции. Ето защо подготовката на добре заучена предварително презентация следва да отстъпи място на добре изработената способност да се говори свободно и компетентно върху темата на проекта.

Млади Таланти е българското събитие, което селектира участниците ни за EUCYS, европейския конкурс за млади учени. Млади Таланти се организира от МОН и обикновено се провежда в рамките на един или два състезателни дни, в Центъра за обучение на ученици за олимпиади, където всеки участник представя разработката си в рамките на кратък доклад.

Публикувано изображение

За победители се селектират три проекта от различни научни дисциплини. EUCYS е конкурс, побратимен с Intel ISEF, организира се от европейската комисия, като в момента е финансиран по Horizon 2020, но е много по-камерен спрямо над 1700-те участници на ISEF. Броят на проектите на EUCYS обикновено е между 50 и 90. Провежда се всяка година в различна европейска държава в рамките на 6 дни, от които 3 са състезателни. За разлика от Intel ISEF, където журито е разнообразно, но все пак свързано с конкретната научна дисциплина на участника, тук журито е общо за всички и способността да се представи разработката по ангажиращ за по-голям брой хора начин, както и интердисциплинарните аспекти, са от по-голяма важност. Друга значима разлика е, че всеки участник може да се състезава в EUCYS само веднъж.

По-малкото количество проекти на EUCYS позволява на участниците да презентират пред по-голям щанд и да презентират по-мащабни инженерни разработки. За пример:

Публикувано изображение

Щанд на Intel ISEF

Публикувано изображение– eucys

Щанд на EUCYS

Ето каква информация ни предостави Албена Василева за MITE:
В рамките на международния проект MITE - Methodics and Information Technology in Education от 2006 г. насам всяка година се организира конкурсът "Математика и проектиране" за разработване на проекти за ученици от 7 до 12 клас и за учители. В тазгодишното девето издание на конкурса, направленията за разработките на учениците са девет: математическо моделиране на реални процеси в природата и обществото, математиката като наука, геометрични миниатюри, математика и изкуство, история на математиката, финансова математика, математика в областта на защитата на информацията, използване на математически методи за решаване на професионални задачи, електронен тематичен журнал. Конкурсът се провежда в три кръга: задочен, очен и международен. В задочния кръг получените проекти се рецензират и оценяват, а получилите добра оценка се допускат до участие в очния кръг. Аналогично, най-добре представилите се на очния кръг получават покана за участие в международния конкурс, който обикновено се провежда в началото на месец май в Москва. Разработките се оценяват по критерии като съдържателност, структура и изложение, оригиналност и творчество, използвани математически методи, обосноваване на заключенията, адекватност на използваните информационни технологии, дизайн и стил. Срокът за получаване на разработките за текущото издание на конкурса е 19 януари 2015 г.

Освен споменатите събития, всяко от които е на значимо количество години, в последните години наблюдаваме и множество други форуми, където ученици могат да представят своите разработки. Една такава инициатива е конкурсът "Млади Изобретатели" на фондация „Миню Балкански“. Най-характерното за този конкурс е формата на наградите. Ориентиран към по-технически разработки, той предоставя награди под формата на различна апаратура, която да бъде от помощ на лауреатите. Например, един от наградените е Григори Матеин, който дължи професионалният микрофон, една от най-важните части в своята опитна постановка, на спонсорите на конкурса.

За сега толкова от нас. Статията периодично ще се ъпдейтва с допълнителна информация за конкурсите.

  • 1Юни 2019

П В С Ч П С Н
     12
3456789
10111213141516
17 18 1920212223
24252627282930
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM