Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Полу-репортаж за интервюто за RSI

Публикувано от Михаела Николова , 17 февруари 2015 · 1905 видяно

На 05.02.2015г. в ИМИ се проведе интервюто, определящо българските участници в престижната лятна изследователска школа за ученици RSI (Research Science Institute), организирана съвместно от Center of Excellence in Education (CEE) и Massachusetts Institute of Technology (MIT).

По традиция България излъчва двама кандидати от областите математика и информатика като участници в интервюто са учениците, взели награда за отличие на Зимната сесия на Ученическия институт по математика и информатика(а ето и самия репортаж за събитието). Друго важно условие е отличените да не са абитуриенти.

По впечатления на членовете на журито - всички участници са се представили достойно, демонстрирайки добрата си подготовка по математика и информатика, свободно общуване на английски на различни теми. Особено впечатляващи са били талантите в области, свързани с хобитата на участниците – пеене, народни танци, изпълнения на китара, логически задачи, рецитиране на собствени литературни произведения, анекдоти на екзотични езици, кулинарни умения, абстрактна живопис, пинг-понг и жонглиране.

Публикувано изображение

След дълги дискусии на журито, съставено от специалисти по математика и информатика и представители на фондации, тази година правото за участие в RSI заслужиха Кристиан Георгиев от ОМГ „Кирил Попов“, Пловдив и Христо Стайков от МГ „Петър Берон“, Варна. Подгласници са Христина Алексиева от МГ „Петър Берон“ и Паолина Гаджулова от ОМГ „Кирил Попов“.

Самата аз бях в репетиционната, където беше не по-малко интересно. На един коридор разстояние от заседателната зала на ИМИ, учениците се бяха събрали, за да тренират талантите, които ще покажат на журито. А, и да играят белот и понякога други неща. Една от страхотните страни на УчИМИ – учениците са сформирали едно много отворено за всички участници на сесиите общество, в което дори да не се познавате в началото, много лесно ще паснете и ще намерите добри приятели.

В репетиционната нямаше никакво напрежение – всички изглеждаха готови за интервюто. Принципно самото интервю е добра подготовка за интервютата за кандидатстване в университетите в чужбина(освен него, двата тона документация, която трябва да се предаде преди това също е доста дисциплинираща, но дори и тя бледнее в сравнение с документацията, която се попълва за Intel ISEF. Съжалявам Пешо и Ицо.).

Публикувано изображение

Начинът на протичане на интервюто цели да провери не толкова теоретичните способности на учениците – те вече са преминали през рецензиите на Зимната сесия, а и всеки от тях носи препоръки(поне две), колкото да провери общата им способност те да се впишат в една динамична и разнолика атмосфера, каквато е атмосферата на RSI. Именно за това журито търси тяхните скрити таланти, разговаря на разнообразни теми от бита и общата култура, разпитва ги за техните амбиции и прочие.

Няклко думи за победителите:

Христо Стайков е бивш участник на EUCYS, европейският конкурс за млади учени, както и участник на международния конкурс „Математика и проектиране“ в Москва, на който печели второ място. Участвал е и на национални олимпиади по ИТ - 1-во място в осми клас и 2-ро в десети. Вече трета година посещава и сесиите на УчИМИ.

Първата ми среща с него беше преди три години на първия за мен Панаир на науката и иновациите. Той беше абсолютен хит за журналистите и най-малките посетители, представяйки с огромен ентусиазъм своят робот LEDко, който третираше почти като домашен любимец. Предвид факта, че освен мен, всички останали хора с баджове бяха заети с други дела, всеки път когато при мен дойдеше човек на перото, го упътвах към щанда на Стайков, където съответният изпадаше в небивало умиление (Стайков, мерси!). Три години по-късно, Стайков вече е професионален програмист с завидни интереси към хардуера и интелигентните системи, за който няма никакво съмнение че ще се представи блестящо това лято в MIT.

Кристиан Георгиев е състезател по математическа лингвистика, като през 2014 печели почетна грамота от участието си в международната олимпиада, проведена в Пекин. На тазгодишната национална олимпиада по математическа лингвистика завоюва сребърен медал, а на миналогодишният Фестивал на младите математици, отборът, в който участва, печели първо място. На сесиите на УчИМИ участва от януари 2014г. Човек с разнообразни таланти, включващи не само споменатата лингвистика, но и волейбол, рисуване, компютърни игри и какво ли още не, той има особеното качество да привлича вниманието на хората и да оставя трайни впечатления. Впечатляваща е смелостта му да работи в сферата на топологията, където много малко ученици успяват да се справят с обемната теория и тежкия формализъм, или поне така ми обяснява математикът зад рамото ми, защото като психолог си нямам никаква идея от топология. Желая му успех и все толкова смелост в усилията му да продължи впечатляващото българско математическо присъствие на RSI. No pressure.

  • 2Юни 2019

П В С Ч П С Н
     12
3456789
10111213141516
17 18 1920212223
24252627282930
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM