Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Expo Sciences Luxembourg

Публикувано от Михаела Николова , 27 март 2015 · 3989 видяно

люксембург панаир марица скайнет omelette du fromage

БЪЛГАРКА ПРАВИ СКАЙНЕТ


МЛАДА ГЕНИАЛНА МАТЕМАТИЧКА ОТ ПЛОВДИВ РАЗРАБОТВА САМОРАЗРАБОТВАЩИ СЕ ДО ПЕРФЕКТНОСТ АЛГОРИТМИ


Чухте го за пръв път от тук, хора! Кажете на всичките си онлайн приятели за новата сензация!

Сега малко по-сериозно(за жалост):

В момента съм adult-in-charge на българската делегация в Люксембург, която участва в Expo Sciences Luxembourg, местния научен панаир - което беше и една от наградите на Панаира на науката и иновациите. Българския отбор се състои от един брой Паолина Гаджулова, ученичка в 10 клас в ОМГ Пловдив.

Снимка за доказателство:

Публикувано изображение

Проектът на Паолина се занимава с генетични алгоритми и носи името "A new genetic algorithm on the 3-dimensional matching problem". Накратко, проблемът "триизмерен мачинг" е един от първите 21 NP-Hard задачи в информатиката, което означава, че нямаме достатъчно бърз алгоритъм, за да ги решим и за тези проблеми се търсят доближаващи се решения, които дават не оптималния отговор, а отговор, близък до него. Генетичните алгоритми са точно такъв подход - те са вдъхновени от процеса на еволюцията и в тях представяме всяко възможно решение като индивид. Имаме популация от индивиди, от която във всеки един момент може да избираме два индивида, които да кръстосаме, за да получим нов. Тя е разработила такъв алгоритъм върху въпросната NP-Hard задача и го сравнява с вече два съществуващи алгоритъма по нея.
Тъкмо пристигнахме в Люксембург, ще ъпдейтвам в движение. Wish us luck, guys!

Ден втори: Още не сме успели да окупираме Люксембург, което е странно за град, който така и така е съставен от 48% чужденци.

Публикувано изображение

Ден за обиколки в студено и мрачно време. За щастие тук всичко е на половин час пеша и лесно може да се ориентираш навсякъде по гигантските куполи на църкви, които стърчат на равни интервали.
Останалите международни участници са предимно французи, малко датчани, малко италианци, малко китайци и още по-малко литванци.
Общият дух е приповдигнат, всички се готвят за утре усилено. Самият панаир ще се проведе в Neumünster Abbey, в рамките на 5-6 часа, в които не е включено монтирането на постерите. Ще докладвам утре какво се случва и какви са резултатите.

Кратък ъпдейт преди да се върнем: панаира протече успешно, въпреки безумното време и тричасовия обяд на журито. Чуждестранните участници бяха наградени със сертификати за участие, от местните бяха селектирани учениците, които щеучастват в EUCYS, Intel ISEF, INESPO и други подобни конкурси(където ще трябва да се конкурират и с българските състезатели). Всички останаха доволни, храната беше вкусна, виното - първокласно, а чуждестранната компания - приятна.

Публикувано изображение

Списък на наградените и съответните награди:

Eric Breuer и Florian Maly ще представят Люксембург на Intel ISEF с проекта си Rain Ban. Вторият проект, избран за ISEF, е "Améliorer une Cellule Photovoltaïque avec du Polypyrrole" (превеждайте си го сами) на Armelle Vitali, Tessy Prohaska и Laila Franco.
Избраният за INESPO ученик е Camilla Hurst с разработка на тема "What do we bring home from school? A study on the transmission of bacteria on school premises".
На EUCYS ще се състезават Jennifer Serve и Alexandra Heuschling с проект "Do electrostatic fields influence organisms?"
Niccolo Hurst с проект "Force Measuring Helmet" ще се състезава на CASTIC в Китай, а Rebecca Klapp и Elise Meys ще участват на London International Youth Science Forum с проект "How to reduce bacterial infections at school?"

Публикувано изображение

Имахме екскурзия из града с официален гид, който ни разказваше за историята на Люксембург. Ще ви я представя накратко: Люксембург е бил голяма и почти непревземаема крепост, още от 10 век, която всички съседни нации са искали да имат и в различни периоди от време са окупирали. На люксембургците това изобщо не им е харесвало, затова сами са си разрушили крепостта и вече никой не ги е искал. Оттогава са щастлива, мирна и безкрепостна нация.
Trivia time: около крепостта е имало тунели, свързани с водоизточник, чрез които района около хълма, на който е била крепостта, е могло да бъде наводнен. Обаче водоизточника е бил малък и тъжен и затова процеса е отнемал около година и просто е превръщал всичко в кал. По този начин люксембургците пасивно-агресивно са докарвали лек до среден дискомфорт на враговете си.

Публикувано изображение

Тази сутрин бяхме в министерството на външните работи и успяхме да седнем на официалното място на министър председателя на масата за дискусии, така че Люксембург може да се води окупиран, а българската чест - защитена. (warning: product placement)

Публикувано изображение

След десетчасов престой в Истанбул, мотане по летища, спане по столове, подове и каквото намерим, се завърнахме успешно в България. В момента целта ни е да намерим нови жертви, върху които да бъдат изпробвани алгоритмите на Поли, така че ако чуете сирени скоро във вашия град - да знаете защо са.

SKYNET - COMING TO YOUR TOWN SOON

  • 4Юли 2020

П В С Ч П С Н
  123 4 5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM