Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

ЛИШ 2014 през погледа на един аниматор

Публикувано от Михаела Николова , 16 септември 2014 · 2043 видяно

ЛИШ 2014 през погледа на един аниматор

или

„Полезни съвети, ако ви се наложи да играете белот с математици“


Винаги уводното изречение е най-сложно, а аз не знам от къде да започна, защото ЛИШ'14 – първият ми ЛИШ – не може да се опише просто така.

Самата аз пристигнах на 15-ти, няколко дни след официалното откриване. Повечето участници се познаваха от предни летни школи, състезания и конференции, но самите те ми помогнаха да ги опозная и да се сприятелим бързо. Едно от нещата, които се забелязват веднага, е колко зрели са. Второто нещо, което успях да разбера още първия ден, е че не трябва да се играе белот с математици, освен ако заедно с играта не сте готови да загубите и достойнството си – умеят да броят картите подозрително професионално и абсолютно безгрешно (лично станах свидетел на ученик, който получава екзистенциална криза, защото партньорът му подава карта, която не е очаквал да има).

Тази година в школата имаше нещо ново, различно от предишните години – младите ментори. Бивши ЛИШковци, учили в престижни университети от цял свят и дошли за да предадат знания на сегашните школници - Антони Рангачев, Катерина Велчева и Галин Статев от Масачузетския технологичен институт, Калина Петрова от Принстън, Момчил Константинов от Оксфорд, Светослав Колев от Вашингтонския университет и Петър Петров от Московския държавен университет, а за втората част на ЛИШ в Узана като лектор се включи и Яница Пехова, възпитаник на Кеймбридж. Както видях, и учениците и менторите действаха със завиден ентусиазъм – работата по проектите се вършеше дори среднощно (въпреки че отделените по програма часове бяха преди и след обяд) и всяка вечер във фоайето на хотела имаше поне петнайсетина човека, заедно с менторите си, които пишат и чертаят.

Публикувано изображение


Освен ежедневните лекции и индивидуалната подготовка с менторите, се проведе и семинар върху новите платки на Интел - Галилео. Учениците работиха директно с платките усвоявайки приложението на основни техни функционалности за изграждане на различни хардуерни устройства (както пише и в резюмето на семинара). Така де, повечето от тях се спряха на идеята да направят светофар от светодиоди, а Христо Стайков показа своето хардуерно пиано, по негови думи работещо на следния принцип – „към платката са вързани бутони за клавиши, тя проверява кой от тях е натиснат, намира честотата на съответния тон и след това генерира звук с тази честота с пиезото”. Представянето му може да намерите тук:

.


Сигурна съм, че ще познаете Токата и фуга в ре минор от Бах :)

Публикувано изображение

Пианото


Естествено, не всяка свободна минута беше запълнена с учебна дейност – успешно се проведоха турнири по белот, футбол и тенис на маса, а във Варна Христо Стоянов и Калина Петрова организираха игра на Убиец, по стара традиция на RSI, която продължи целите две седмици в ДИКПО. Правилата, ако ви е интересно, може да намерите тук:
http://en.wikipedia....Assassin_(game)
Цялата идея е не да се търси убиец на скуката, а да няма самотни творци – да се работи в екип е къде-къде по интересно и плодотворно :) Естествено, след което и да се погрижиш, в духа на играта, за екипа, който ти помага.

На 25 и 26 август трябваше да се представят проектите, разработени във Варна, а моята задача беше да помогна на учениците с презентационните им умения – да ги тествам от позицията на любознателен „неспециалист“ и да им давам съвети относно езика на тялото им, начина им на говорене и съдържанието на презентациите им. Вече две години влизам в тази роля по време на подготовката на българския отбор, участващ на Intel ISEF – най-големия международен научен ученически конкурс. Още във Варна бях помагала на Петър Гайдаров и Паолина Гаджулова, по тяхно желание И двамата ще се явяват през септември на престижни международни форуми с проектите си – Петър ще представя България на EUCYS, най-големият европейски научен конкурс на предуниверситетско ниво, а Паолина участва в MILSET Expo-Sciences International

Три дни на Узана, сутрин, обед и вечер учениците са представяли пред мен проектите си. Винаги съм предпочитала подхода, при който на човек не се казва какво да прави, а какво да не прави – всеки има уникален стил, който трябва да бъде изчистен и да му бъде помогнато да намери силните си страни. Освен това така по-лесно самият ученик може да развие интерес и да работи върху себе си, опитвайки се да анализира методите си за представяне пред публика и подобрявайки ги, вместо да се старае да влезе в точно определен модел.

Публикувано изображениеНа Узана пристигнаха и гостите ни от Македония – Мики Митевски и Филип Михов от Македония, ученици, с научния им ръководител Мария Михова.Публикувано изображение


Ако ме разбирате – добре, ако не ме разбирате – още по-добре! - Мики


На Узана се вихриха и Жени Сендова и Петър Гайдаров, описвайки приключенията си на RSI 2014. Още във Варна, Петър и Христо Стоянов (другият български участник на RSI тази година) говориха за представянето си на тази международна програма, но с идването на Жени, която е тютор на RSI от 17 години, имаше възможност да бъде предадена и една алтернативна гледна точка - на човек който е виждал и помагал на абсолютно всички български участници в школата (а и не само на тях).

За който не знае що е то RSI – Research Science Institute е престижна ученическа лятна школа, провеждаща се в MIT, в която всеки участник прави проект под ръководството на ментор в рамките на шест седмици. Така де, доста напомня на голям международен ЛИШ, но с по-малко сън и с повече нобелови лауреати, които да закусват на една маса с участниците. Всяка година в ИМИ се избират с интервю двамата български участници, обикновено един математик и един информатик, които да представят България на RSI. Редовно българите се връщат с награди - тази година Христо беше в топ 5 на проектите, а Петър в топ 10 на презентациите (единственият non-native speaker в тази класация, успял с проекта си не само да постигне научните си цели, но и да предложи математическа стратегия как да не остане човек без гадже).


Публикувано изображение

Жени и Петър разказват за духа на RSI


Предложих на менторите да споделят впечатленията си от ЛИШ и тук ще включа това, което ми е написала Яница Пехова, ментор на наградената участничка от Русе Пресиана Маринова, а сега и участник в Семинара за учители на Узана, дошла със стипендия от университета си:
„ЛИШ 2014 беше едновременно нещо старо и нещо ново. Старо, защото като всяка година се залага на традицията във формата на школата – две седмици на море с лекции и проекти и една седмица на планина с чист въздух и презентации, в които се представят резултатите от проектите. От друга страна този ЛИШ беше новаторски с идеята да се включат бивши ЛИШ-ковци, вече студенти и докторанти, като научни ръководители. Резултатът от това беше зашеметяващ и аз успях да го усетя въпреки че присъствах само на финалния етап в Узана. Темите на научните разработки бяха вдъхновени от курсови работи и домашни от редица университети по цял свят и в много отношения ни показаха неща, които никога не бяхме виждали – по математика: топология, изчислителна геометрия, разходки по решетки и др. по информатика: роботика и алгоритми. “

Предложих и на учениците да опишат ЛИШ в няколко изречения, ето и това, което са ми написали някои от тях.

Петър Гайдаров: „Тази година бях гост на ЛИШ заради участието си в RSI. Там разказах за 6-те седмици в Щатите, където разработвах проект по математика. Research Science Institute е ежегодна програма, където взимат участие около 80 ученика, избрани от целия свят и аз имах честта да бъда един от тях тази година. При това, успях да спечеля и някоя друга награда междувременно, например top 10 на презентации в RSI. Но това бяха само няколко часа за самата презентация и подготовката. През останалото време прекарах незабравими момента на едно страхотно място със супер яките хора. Частта на ЛИШ в Узана наистина успява да сплоти участниците на ЛИШ, тъй като там има достатъчно свободно време, в което те да общуват по време на походите, ежегодните турнири по футбол и белот и игрите на мафия. Състезателният дух може би не винаги трябва да бъде поставян на първо място, но като свой последен ЛИШ, трябваше да постигна всичките achievement-и, тоест да спечеля всички турнири, да стана първи на всички походи и разбира се, да бъда съдба по време на играта на мафия. Въпреки че успях да постигна своите 'висши' цели, ЛИШ ще ми липсва и се надявам някой ден отново да участвам по един или друг начин. “

Вяра Иванова: Какво ли ти идва на ум, когато момиче, с което си се запознал на летен лагер, ти каже: "Напиши ми с три изречения какво преживя през последния месец"? Да, и аз не знам. Въпреки, че още докато го преживявах, знаех, че ще ми се наложи да споделя впечатления след това, аз и до сега не знам за кое от всичко преживяно да пиша. Наум ми идват обичайните хвалби за всички нови хора, които си срещнал, как лагерът е оправдал очакванията ти, за лагерния огън, за фалшивото пеене на стълбите. Да, всичко това го преживяхме. Както и още поне толкова. Не мога да си представя закуската, без разговор за разликата между нюансите на розовото или вечерята без: "Амааааа, не ми се спиииии!”

Христо Стоянов: „ЛИШ е три седмици. Три седмици упорито четене, писане и редактиране на проект. Три седмици, в които създаваш приятели за цял живот. Три седмици, през които научаваш повече от колкото за три месеца в училище. Някои хора са ме питали: „Да участвам ли в ЛИШ?“ Отговорът ми е: „А вода трябва ли да пиеш?“

Иван Герганов: „Свърши и поредната Лятна изследователска школа. Лично за мен, тя беше и последната. Чувствата, които остават в мен след края й са силно позитивни. Това е мястото, което събира елита от ученици на България, които са заинтересувани от изследователска работа. Това означава, че през тези три седмици можеш да общуваш с хора, с подобни интереси и да обменяте опит. Научният екип на школата в предишни години беше съставен от доценти, професори и академици от БАН. Тази година, за първи път, научни ментори бяха и студенти от най-елитните университети в света, завършили в ученическите си години школата. Друго от нововъведенията тази година беше и отделеното време за представянето на нашите проекти пред публика, като ни бяха дадедни полезни съвети за оформянате на нашите проекти и презентации. Разбира се, не всичко на ЛИШ е само работа. И тази година развлекателната програма не отсъстваше, като в нея бяха включени посещения на музеи, екскурзия до Калиакра, Балчик и Аладжа манастир, турнири по белот и тенис на маса. Според мен, обаче, най-ценното, което ЛИШ притежава е шансът младите научни изследователи в България да общуват помежду си и да създават контакти и приятелства. “

Толкова от мен за сега. ЛИШ беше едно уникално преживяване, което съжалявам че не съм успяла да получа като ученик, но поне успях да бъда част от него като студент и искрено се надявам да бъда част и от следващата лятна школа. И по-следващата. И тази след нея. И така нататък.

  • 0Юли 2019

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22 23 2425262728
293031    
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM