Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

За 30 на 30

Публикувано от Ивайло Кортезов , 17 септември 2014 · 2246 видяно

30 на 30 състезания
Идеята за състезанието "30 задачи на 30 езика" отдавна ми се въртеше из главата, понеже са ми интересни и математиката, и езиците, но това, което катализира появата му, беше конгресът на Световната федерация на математическите състезания през 2006.

Идеята да решиш 30 задачи, сред които и доста трудни, на различни езици, от някои от които си нямаш никаква представа, изглежда дотолкова абсурдна, че учениците, свикнали да се справят с невъзможни неща, бяха привлечени моментално. Когато накрая отборът успее да реши почти всички задачи вярно, се чувства невероятно. Пък и като изядеш един чувал сол заедно с приятелите си, те ти стават много по-мили. Голямо забавление е не само решаването на
такова състезание, но и създаването на състезателната тема. Мисля, че това забавление се споделя и от моя сътрудник през последните две години - Диана Софрониева, възпитаник на МГ - Варна, а после и на Оксфордския университет. За много от изданията на това състезание дължа благодарност на доц. д-р Иван Держански, невероятен лингвист и специалист в правенето на невъзможни неща, както и на моя учител Боянка Савова от НПМГ за всичко, което въобще съм, но и в частност за педантичната проверка на част темите.

За изданието през тази година, за съжаление (по тъжен повод) не успях да извърша награждаването лично, но Диана Софрониева пое тази чест. Възникна и друг проблем - грамотите за награждаване, които бях изпратил в електронен вид, не бяха отпечатани за награждаването заради проблеми с принтера. В момента те вече са отпечатани и ако някой има нужда да ги получи веднага, мога да му ги дам. Все пак е предпочитам да ги връча тържествено и понеже голяма част от наградените не са от София, предлагам това да стане по време на Есенния математически турнир в началото на ноември в София. Искам да благодаря на екипа на "Виваком", за това че реагира мигновено и осигури страхотни награди на победителите в състезанието. Благодаря и на колегата ми Тодор Брънзов, който ми помогна да осъществим връзката.

  • 1Юли 2020

П В С Ч П С Н
  123 4 5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Последни публикации

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM