Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Putnam 2014 или как да се празнува Студентски празник с класни задачи

Публикувано от Ксения Цочева , 16 декември 2014 · 1446 видяно

Putnam Putnam 2014 Студентски празник Пътнам Пътнам 2014
Putnam 2014 или как да се празнува Студентски празник с класни задачи В навечерието на Студентския празник, традиционно, в първата неделя на месец декември, се проведе едно забележително математическо събитие - състезанието за студенти - Пътнам. Eжегодно, от 1938 год. насам, Пътнам е едно от най-престижните математически състезания за студенти, в което се съревновават студенти от университетите в Съединените щати и Канада, начело на световния академичен елит. Ето и задачите - неоспоримо предизвикателство и доказателство за класата на това състезание - http://kskedlaya.org...rchive/2014.pdf - задачи, близки по класа и стил до задачите, предлагани на IMO.
Тази година, както и предходната, състезанието се проведе и тук, в България, неофициално, като освен задочно, тазгодишния формат беше и очен - във Факултета по математика и информатика на Софийски университет. За съжаление, отправеното интелектуално предизвикателство беше прието само от шестима ентусиасти, поради липсата на популяризиране или поради неудобното време, което може да се отчете единствено като пропуск за всеки себеуважаващ се състезател. Би било прекрасно състезания с класата на Putnam да се популяризират и все повече хора, макар и несебеопределящи се като математици, да бъдат изкушени от "красивата" математика, срещаща се в предложените задачи. Надявам се догодина повече любители на математиката да вземат участие и да премерят сили в това съревнование, като това стане една добра традиция за празнуване на Студентския празник по подобаващ на академичното общество на студентите начин. :)

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM