Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Юбилейна олимпиада на името на чешкия математик Войтех Ярник с успешно представяне на българския отбор

Публикувано от Ксения Цочева , 06 април 2015 · 2541 видяно

VJIMC Vojtech Jarnik Ostrava Mathematical competition FMI Math математика студенстка олимпиада Острава
Юбилейна олимпиада на името на чешкия математик Войтех Ярник с успешно представяне на българския отбор От 25-ти до 28-ми март 2015 година, в третия по големина град в Чехия - Острава, се проведе Юбилейната 25-та олимпиада по математика за студенти. В нея взеха участие 149 участници от 38 университета. Макар с не толкова забележителен брой участници, както Международната Студентска олимпиада(IMC), VJIMC се слави с висококачествените си задачи и класните състезатели. Тазгодишните задачи, особено в първа категория, се отличаваха с кратки, но логични и креативни решения.
Българският отбор се върна с три почетни грамоти, от които бившият международен олимпиец - Виктор Радивчев зае 5-то място по точки в класирането(7-мо цялостно), което е едно от най-силните представяния на българин на тази олимпиада(след безапелационното първо място с максимален брой точки на Емил Баронов през 2008 г.). Останалите, отличени с грамоти - Стоян Апостолов и Станислав Чобанов, заеха съответно 18-то и 26-то място в крайното класиране.
Поздравления! И нека се надяваме още на следващото подобно математическо предизвикателство отново някой от нас - родните студенти-математици, да се възкачи на почетната стълбичка, а защо не и да повтори блестящото представяне от 2008-ма. :)

Задачите, решенията и още подробности относно VJIMC 2015, както и архиви от минали издания на олимпиадата, може да намерите на официалния сайт - http://vjimc.osu.cz/ .

Прикачени миниатюри

  • Прикачено изображение


  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM