Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

С чувството на по-богата от Бил Гейтс– илюстриран репортаж за RSI 2014. Трета част.

Публикувано от Жени Сендова , 27 октомври 2014 · 1702 видяно

А сега да видим как се справиха нашите герои с научната част.

Пешо:

Проектът на Пешо бе върху т. нар. паркиращи функции, които се дефинират по следния начин:


В еднопосочна улица има паркинг с n места за паркиране и n коли, които искат да паркират.

Всяка кола предпочита определено място и пътува до него. Ако е празно, паркира там. Ако е заето, продължава да се движи, докато стигне до свободно място и паркира там. Ако всички коли могат да паркират, редицата от предпочитанията на колите се нарича паркираща функция.


Пешо разглежда обобщена паркираща функция, за която предлага следната метафора:

Имаме гараж на n етажа с различен брой места за паркиране на всеки етаж и n коли, които искат да паркират. Отново, всяка кола има предпочитание за паркиране на конкретен етаж, който да е все още празен. Тя ще се изкачва по етажите, докато стигне своя етаж. Ако на етажа има дори една кола, колата продължава нагоре по етажите, докато стигне празен етаж и паркира там. Ако етажът е празен, колата просто паркира. Редицата от предпочитанията на колите е паркираща функция.


Ето илюстрирани моменти от подготовката до финалната сцена, на която Пешо бе избран (като един от 10-има щастливци) да повтори презентацията си на „бис“ пред цялото кралско вoйнство на RSI, при това пред специално поканено жури от видни специалисти по математика, информатика и природни науки.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

От първите щрихи на дъската до голямата сцена

Интересен факт е, че Пешо може би не се е надявал на такава чест, защото не присъстваше на тържественото обявяване на 10-те представителни за RSI’14 устни презентации и пристигна за финала с настройката на зрител. Едва когато заваляха поздравления от околните, той осъзна какво е станало и седна на първия ред до останалите призьори.

С добро самочувствие от постигнатите резултати (които се надяваме да бъдат публикувани в професионално математическо списание) Пешо започна изложението си с шеговитото наблюдение, че проблемът с паркирането е наболял не само в България - статистиката сочи, че американците прекарват половината от живота си в шофиране, а другата половина – в паркиране. С това той се надяваше да убеди и най-големите скептици в приложимостта на разработката си.

Оказа се обаче, че един от журито очаква още по-значими приложения. С най-сериозен и спокоен тон Пешо му обясни следното:

Представете си, че имаме n момичета, които са решили да се обяснят последователно в любов на младеж. Той обаче предпочита точно едно момиче и ще откаже на тези, които се обяснят преди нея. Когато я срещне, той би могъл да стане гадже на момичето. Но ако то вече е заето, той не може повече да се върне при момичетата, които е отхвърлил (те вече са с разбити сърца) и затова продължава напред към останалите.


Така че, моята разработка има съществен принос към намаляване на вероятността някой от момчетата на RSI да остане ерген.


Дори само с този завършек Пешо спечели моето сърце, а представям си какво е било на „нежната третина“ от RSI-ки…

Да спомена още, че в тази призова 10-ка английският бе официален език за всички освен за Пешо. С подобно класиране могат да се похвалят само още двама българи – Антони Рангачев (RSI’04 и Калина Петрова (RSI’12).

Ицо:

Ицо имаше нелеката задача да си избере тема, която най-лежи на сърцето му и все пак е интересна и от гледна точка на ментора му. Той се справи блестящо с тази задача и представи идеята си още в първите дни на програмата пред „българската мафия“ (както понякога шеговито ни наричат останалите). Неговото обяснение претърпя развитие естествено, но ми се ще да приведа два варианта, които се изискват и във финалната писмена разработка – за специалисти и за по-широка публика (сигурна съм, че ще познаете кой вариант за кого е) :P

Първи вариант (резюме)

Когато два компютъра се свързват през Интернет, те ползват така наречените IP адреси. Конструирането на пътя от устройства за трафика от данни е изключително несигурен и крехък процес. В момента се внедрява нова инфраструктура, която позволява

удостоверяване на тези пътища. Инфраструктурата възлага на пет организации разпределението на IP адреси и упълномощаването единствено на истинския собственик да използва тези ресурси. Високата централизация е изключително ефективна срещу външни

заплахи, но сериозен проблем е възможността на организациите еднолично да изземат вече разпределени ресурси. Скорошни изследвания създават механизми за засичането на подобни действия от организациите. Едно от условията, за да са ефективни тези механизми, е всички участници да разполагат с еднаква информация относно собствеността на ресурсите. Моят труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява глобалната консистентност на информацията срещу определено количество злонамерени участници.


Втори вариант (абстракт)

Resource Public Key Infrastructure (RPKI) е нова инфраструктура, която цели да предотврати някои проблеми с разрешаването на въпроса „Кой е собственикът на определени IP адреси?“. Чрез използването на публични ключове няколко централни организации

делегират IP адреси на Интернет доставчици. Те съответно могат да ги разпределят на свои клиенти. До скоро този процес е изключително административен и липсва технически начин за удостоверяване на собствеността. Поради високата си централизация инфраструктурата е изключително ефективна срещу външни заплахи, например атаката prefix hijacking, при

която едно множество от IP адреси бива „откраднато“, но позволяват едноличното отнемане на делегирани адреси. Това е в силен контраст с положението на Интернет към момента и предотвратява широкото внедряване на инфраструктурата. Скорошни изследвания предлагат механизми за засичане и предотвратяване на подобни действия. Моето изследване се фокусира върху един начин за заобикаляне на тези механизми - централните организации предоставят различна информация на отделните участници. Предложеният механизъм използва алгоритъм за децентрализирано създаване на k-свързан граф. Тази добавка прави системата сигурна срещу k-1 координирани участници, които се опитват да нарушат глобалната еднаквост на информацията.


Поради това, че бе в моята група, имах възможност да следя Ицо изкъсо и да се радвам на прогреса, който прави (въпреки, че стартира от достатъчно високо равнище). Той работеше усилено и неговата разработка се открои сред останалите информатични проекти с оригинален теоретичен подход и смислено практическо приложение. При цялата си отдаденост върху проекта Ицо успяваше да намери време да помага на други ученици в „debugging”-a на програмите им, с конструктивни въпроси към проектите им и в чисто човешки план, когато се нуждаеха от приятелско рамо. Не случайно класирането на писмената разработка на проекта му в призовата петица (единствена по информатика) бе посрещнато с искрено възхищение и признание.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение
От обяснението „на пръсти“ до получаване на най-голямото признание – призовата петица за писмена разработка на проект (единствен по информатика)

Публикувано изображение
След обявяването на наградите

След прощалните речи, сълзи на вълнение и многобройни снимки гледахме половин-часово интервю на прочутата TV–водеща Даяна Сойър с адмирал Риковър. В този филм човек може да се докосне до колоритната личност на основателя на RSI и да види колко първите випускници на програмата напомнят на последните.

Колкото повече нещо се мени, толкова повече се вижда, че е същото – гласи една френска поговорка. Прекрасно е, че най-хубавото нещо в RSI, децата, си остават все така вдъхновяващи.

Публикувано изображение

Директорът след изпращането на последния ученик

А ето какво сподели Ицо след завръщането си:

RSI имаше изключително голямо влияние върху развитието ми като личност. В академично отношение придобих доста по-подробно разбиране на процеса на изследване в моята област и по-конкретно процеса на редакция и оформяне. В личностен план, общуването с участниците, лекторите и екипа ме накара да осъзная някои неща. Социалната отговорност към обществото, от което си част, беше една абстрактна концепция за мен. Макар да правех някои неща, които да имат подобно влияние, сега го осъзнавам като своя ценност. Факторите, които ми позволиха да бъда избран за RSI и да се справя успешно там са няколко. Единият фактор смятам, че беше алгоритмичната ми подготовка и опитът от състезания. Другият фактор бяха менторите, които имах. УчИМИ беше причината да се срещна с хора, от които съм научил много. Участниците и журито от конференциите и менторите от ЛИШ са ме научили как се пише, оформя и редактира научна статия. Константин Делчев, възпитаник на УчИМИ, и Диана Попова са ме напътствали и помагали в избора на проекти, реализацията им и подготовката за конференции.


Накрая да отбележим, че тази великолепна възможност за българските ученици съществува благодарение на добрите връзки на Фондация "Св. Св. Кирил и Методий" с Центъра за върхови постижения в образованието във Вирджиния и лично с президента му г-жа Джоан ДиДженаро. Фондацията вече 19 години е поемала пътните разходи на двамата участници в RSI, а през последните три
години генерален спонсор е Фондация „Америка за България”.

Очаквам с нетърпение нови и стари участници в УчИМИ с нови проекти! А за интервюто за RSI’15 ще си говорим в следващите ни срещи – виртуални и не само.

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM