Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Репортаж от Нощта на учените, част 1

Публикувано от Жени Сендова , 13 октомври 2015 · 2101 видяно

Няма тука али-бали, ще конструираме спирали… - това бе фрагмент от поканата за един пърформанс в рамките на Европейската нощ на учените, която се проведе на 25 септември т.г. във фоайето на централно управление на БАН. Пърформансът според кръстника на този тип изяви, проф. Радослав Павлов, за разлика от „шоу“ (друга хубава „българска“ дума) е специфичен тип представление, в което публиката участва не по-малко активно и атрактивно от водещите…
Сценарият бе изготвен от доц. Тони Чехларова, а водещи бяхме двете с нея с екип от ентусиасти – Георги Гачев, доц. Красимира Иванова, и студентките Неда и Койя Чехларови.

Публикувано изображение

Първите посетители бяха ученици на Димитър Димитров (125. СОУ), известен с таланта си да запалва за математика най-младите. Ето ги тук, отговарящи на предизвикателството на водещите да изглеждат тъжни и отегчени преди началото на шоуто (за да си личи контрастът „след края“):

Публикувано изображение

Пърформансът започна със загряващи въпроси – къде около нас виждаме спирали, можем ли да нарисуваме охлюв, какви видове спирали познаваме…
За чест на младите участници, всички нарисуваха правилно спиралната черупка на охлювите и дадоха примери, които допълваха по чудесен начин компютърната презентация.

Публикувано изображение


В този момент в публиката се появи акад. Веселин Дренски и се включи със заинтригуващ въпрос относно посоката на спираловидните стълби в шотландските замъци. Оказа се, че това е свързано с естествената необходимост обитателите на замъка (при слизане) да се държат с лявата ръка за перилата на стълбите, докато с дясната се фехтоват. Единственото изключение било в замък, чийто владетел въртял шпагата с лявата ръка…

Публикувано изображение

След това участниците бяха поканени да конструират спирали с най-различни средства – с динамични файлове (http://www.math.bas.bg/omi/cabinet/content/bg/html/d18601.html) във виртуалния училищен кабинет, с молив, вързан с конец за неподвижна опора, с компютърна костенурка-робот (http://www.math.bas....tml/d18658.html), със специално проектирани манипулативи и накрая – със светлина (нали сме в годината на светлината?).

Публикувано изображениеПубликувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение

Наградите бяха разнообразни – от спираловидни близалки, до математически помагала, фланелки и шапки (любезно предоставени по линия на проекта Viva Cognita), както и обогатеното хумористично издание Смях5 на Жен-И-Сен, издадено специално за Нощта на учените.

Публикувано изображение

На въпросите на участниците къде могат да намерят още електронни ресурси с динамични математически сценарии посочихме адресите на няколко текущи европейски образователни проекти, в които ИМИ-БАН е българският партньор (Scientix, Mascil, KeyCoMath):

Публикувано изображение

Продължава в част 2!

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM