Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Репортаж за Нощта на учените, част 2

Публикувано от Жени Сендова , 13 октомври 2015 · 2886 видяно

Освен това младите любители на математиката бяха насърчени да участват в състезанията Тема на месеца и Математика с компютър в рамките на Viva Cognita:

Публикувано изображение

Следващите предизвикателства за публиката бяха да разкодира думата VIVA в образа на козичката–талисман на Тема на месеца и да познае дали спиралата върху фланелката на Койя е сребърна или златна… Математическите таланти на учениците добре се съчетаваха с художническите им умения. На специално подготвено копринено платно малките художници положиха началото на Дърво на живота в стила на Густав Климт.

Публикувано изображение

Но предстоеше истинската конструкция на спирала – с помощта на измервателен уред:

Публикувано изображение

Единственият въпрос, който доста затрудни децата, бе какво е завито в целофана по-долу:

Публикувано изображение

Пита? Вита баница? – Тези очевидни отговори не задоволиха водещите. Това е материализирана спирала, която отгоре на всичко става за ядене. Това скоро бе доказано с удоволствие. Настроението на финала показваше, че участниците нямат нищо против събитието да оправдае названието си „Нощ (а не следобед) на учените“.

Публикувано изображение

За тяхно съжаление време бе да отстъпят място на следващите посетители – учениците от Първа английска езикова гимназия с учителите си по математика Стелиана Кокинова и Иван Георгиев. Гимназистите бяха дошли непосредствено след учебните си занятия и в тяхна чест удължихме пърформанса с половин час, за да могат и те да посрещнат най-интересните „спирални“ предизвикателства: да довършат спиралното дърво на живота, да конструират спирали със светлина, с динамични файлове (с най-активен участник Боян, получил специален бонус от учителката си), с измерителен уред, като моделират с етюд задачата на 4-те влюбени охлюва (и разбира се да опитат няколко шоколадови охлювчета, защото спиралната баница бе сведена от малките математици до празното множество).

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това вълнуващо (и за нас, водещите) събитие бе организирано с много енергия и посвещение от Дани Леви и бе реализирано по проекта K-TRIO 2, който се финансира от ЕК по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма Хоризонт 2020.

Публикувано изображение

Оттук щафетата бе поета от друг основен двигател на Нощта на учените – Пенка Лазарова от Съюза на учените в България, член на УС на секретар на Съюза на физиците в България, този път в ролята на сценарист на музикално-поетичното шоу и един от съставителите на стихосбирката от български учени СТЪПКИ 8.
Преди да влезем в Големия салон, с удоволствие разгледахме изложбата на Светлен Тончев с куратор Мариана Кънева , която внасяше допълнителна светлина в тази необикновена нощ…

Публикувано изображение

Много бяха изявите на разностранни таланти в науката, поезията и музиката, но за мен най-запомнящи си останаха акапелното изпълнение на състава Нуша и представянето на стихосбирката Вселена на Румен Цанев (и аз като Георги Данаилов ще изпусна научната му титла, защото и като поет той е не по-малко значим за България) от неговата сестра чл.-кор. Милена Цанева. Самата Вселена е илюстрирана от Ирина Цанева (биолог по професия) и всички учени-поети, участвали в шоуто, получиха тази книжка като дар от нея. Сърдечни благодарности!

Публикувано изображение

Текст и снимки: Жен-И-Сен

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM