Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Мисията Розета - Първото кацане върху комета

Публикувано от teddywanderlust , in Космос 13 ноември 2014 · 1679 видяно

мисия Розета Европейска космическа агенция Космос комета
Мисията Розета - Първото кацане върху комета ДА!! УСПЕХ! Кацнахме! Честито!!

... Защо съм толкова развълнувана? Позволете да се върна малко назад.

В последните няколко седмици и особено вчера (12.11.2014г.) се вдигна голям шум около едно огромно постижение за науката - мисията Розета на Европейската космическа агенция. Какво представлява тя обаче? Каква информация за света можем да получим чрез нея? Защо учените са толкова въодушевени и очакват резултатите с нетърпение? Кога е започнало всичко? Кога ще приключи? Докъде ще стигне?...

Да започнем отначало - какво изобщо е Розета? Накратко Розета е космически апарат, разработен от Европейската космическа агенция, който дава възможност за първата близка среща на човечеството с комета. Заедно с него преди 10 години в Космоса е пратен и лендърът* Филае (Philae) - по-малък апарат, пригоден за кацане върху повърхнината на космически обекти.
Защо обаче бихме искали да кацнем върху комета изобщо? Както много от вас знаят, кометите са най-старите обекти в Слънчевата система. Изобилието на летливи материали, или материали, които се изпаряват лесно, върху тях ги прави особено важни и необикновени. То показва, че кометите са се сформирали на огромни разстояния от Слънцето и са се запазили при ниски температури още от формирането си. Какво означава това? Че в момента условията на тях са най-близки до тези, съществували по времето, когато се е родило Слънцето и нашата Слънчева система. Не бихме могли да твърдим, че животът под формата на биологични клетки се е зародил върху комети, но е факт, че в тях могат да се открият някои от основните предпоставки за него - а именно органични молекули. С други думи мисията Розета може да е ключът към разгадаването на мистерията за произхода на живот на Земята, също както Розетският камък е бил ключът към разшифроването на египетските йероглифи.

Само че в Слънчевата система има стотици комети! Коя са избрали и как? Тези въпроси вълнували и учените при подготовката на мисията Розета. Критериите за избор са няколко: от особен интерес са комети, наблюдавани при поне няколко обиколки около Слънцето и за които се знае, че са активни. В идеалния случай тези комети се движат по орбити близки до равнината на еклиптика (или равнината на земната орбита), за да може срещата, продължителното проучване и кацането да се осъществят по-лесно. Освен това полетът на кометата във вътрешната част на Слънчевата система трябва да съвпадне с графика на мисията Розета, така че да попаднат по едно и също време на едно и също място и срещата да се състои. Първият избраник била 46P/Wirtanen, но тъй като изстрелването на космическия апарат се забавя, погледите се пренасочват към кометата 67П/Чурюмов-Герасименко, открита през 1969г. и, като повечето подобни тела, кръстена на откривателите си.

И така, на 2-ри март 2004 г. Розета, заедно с Филае, излитат към все още неовладяното космическо пространство. Тяхната мисия е нещо неправено досега - целта им е да се срещнат с кометата, да обиколят ядрото й, събирайки данни с 10-те инструмента на орбиталния апарат, след което Филае да кацне на повърхността и да я доизследва със своите 11 допълнителни инструмента. Това обаче не са единствените неща, в които Розета е пионер - това е първият космически апарат, който ще се движи до комета, докато тя се приближава към Слънцето и съответно първият, който ще изследва как замразеното космическо тяло се променя, затопляйки се от нашата звезда. Освен това Розета е първият космически апарат, прелетял близо до орбита на Юпитер, използвайки соларни клетки като основен източник на енергия.

Публикувано изображение

Март 2004? Това значи, че Розета е пътувала над 10 години! През какво е минала досега? Отговорът е: "През много неща". Най-важните обаче са: преминаване покрай два астероида (през 2008 - Steins, и през 2010 - Lutetia), влизане в хибернация на 8 юни 2011-та и излизане от хибернация през януари т.г., започване на маневрите за приближаване към кометата през май, пристигане до нея през август и глобално картографиране през септември... до вчера.

Публикувано изображение

Добре, какво точно се случи вчера (12.11.2014г.), което засенчва не само страхотните снимки, които Розета ни пращаше, ами даже и новината, че кометата "пее" (а песента й може да чуете тук)? Как какво, кацането на Филае на повърхността на 67П/Чурюмов-Герасименко, разбира се! Тежката работа и точните изчисления на учените дадоха своя резултат и след успешно отделяне от Розета сутринта, около 7 часа по-късно (към 18:00 часа българско време) се разбра, че приземителният модул е успял да кацне върху кометата - новина, която зарадва не само работещите в Европейската космическа агенция, но и всички, които с нетърпение следяха предаването на живо от Кьолн по някой от интернет каналите. Оттук нататък Филае ще изследва кометата с 11-те инструмента на борда си (списък тук), докато тя се приближава към Слънцето и след това се отдалечава от него. Очаква се мисията да приключи чак през далечния декември 2015 г., когато - да се надяваме - ще познаваме заобикалящата ни Вселена малко по-добре.

Допълнителна информация? Лесно може да я получите на сайта на ЕКА. Интересно е да спомена, че това е едно от най-широко отразените в медиите и интернет събития в историята на Европейската космическа агенция, а някои от рекламните материали включват изключително приятния кратък научно-фантастичен филм Ambition, както и анимацията Once upon a time...
В заключение ще кажа, че очаквам с нетърпение откритията, които Филае и работещите в ЕКА ще направят - току виж до няколко месеца разгадаем откъде е произлязъл животът на Земята!

До нови срещи, любопитковци!


*от англ. lander, също наричан спускаем апарат или приземителен модул

  • 0Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM