Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за декември 02, 2017

в Календар

  • Няма ограничения

----- Математически турнир "Иван Салабашев"
От ansam

Препратка
Математическият турнир "Иван Салабашев" се провежда в цяла България под егидата на РУО на МОН и секциите на Съюза на математиците в България (СМБ).

В състезанието участват ученици от 2. до 12. клас,а от 2016 г. и 1. клас. С изключение на общата тема за 10. - 12. клас, всички други включват по 15 задачи. Първите десет от тях са с избираем отговор, а останалите са с открит (числов) отговор.

Темата за 8. и 9. клас е обща, а за всеки от класовете от 2. до 7. се прави отделна.
Верен отговор на всяка от първите десет задачи носи по 3 точки, а за верен отговор на всеки от последните пет въпроса се получават 6 точки.

История на състезанието:
Математическият турнир "Иван Салабашев" се провежда за първи път през 1992 година. Основател на Турнира е Евтим Кънчев - изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България и дългогодишен председател на секцията на СМБ в гр. Стара Загора. Благодарение на неговия ентусиазъм и организаторски способности, Турнирът бързо печели популярност в гр. Стара Загора и в региона.
От десет години турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи, той е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България.


2
декември 2017

Празнуващи днес


(26) teddywanderlust
(17) AniDincheva
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM