Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за декември 09, 2017

в Календар

  • Няма ограничения

----- Коледно математическо състезание
От ansam

Препратка
Коледното математическо състезание е за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Това е едно от по-лесните национални математически състезания, подходящо за деца с интерес към математиката, които не учат в математически гимназии.

Тази година КМС ще се проведе на 9 декември.

Основно, на КМС се явяват деца от ниските класове от 1-ви до 4-ти. Форматът в 7-ми и 12-ти клас го прави и добра контрола за предстоящите държавни изпити.

Форматът на състезанието за всички класове без 7-ми и 12-ти е един и същ - 9 задачи с избираем отговор и една задача, изискваща подробно решение. Специфичното е, че за всяка задача един от избираемите отговори е Друг отговор. Ако е посочен той, за верен се приема само ако допълнително е записан и правилния резултат.

Задачите от 1 до 3 се оценявят с по 3 точки, от 4 до 6 с по 5 точки и от 7 до 9 с по 7 точки. Задача 10 се решава подробно и се оценява с 15 точки, като се дават точки за части от задачата.
Максималният брой точки е 60.
Задачите за 7 клас са във формата на националното външно оценяване по математика след 7 клас. Точките за 7 клас - максимално 100:
Задачите за 12 клас са във формат матура по стандарта на МОН.
Време за работа за 1 и 2 клас - 90 минути. Време за работа за всички останали възрастови групи - 120 минути.


9
декември 2017

Празнуващи днес


(17) vasil.hristov
(11) Simeon Kurtev
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM