Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за април 16, 2018

в Календар

  • Няма ограничения

----- Нац. олимпиада по математика - национален кръг
От ansam

Препратка
Националната олимпиада по математика е едно от най-значимите математически състезания в България.
В зависимост от класа, тя се провежда в 2 или 3 кръга - общински, областен и национален, като всеки следващ кръг включва все по-сложни задачи.

Общинският и Областният кръг се провеждат за ученици от 4-ти до 12-ти клас, а Националният - за ученици от 7-ми до 12-ти клас.

Право на участие в областния кръг на Олимпиадата по математика получават състезателите, изкарали 16 или повече точки на общинския кръг.

За ученици от 4-ти до 8-ми клас включително, форматът на общинския, областния и националния кръг е еднакъв - 3 задачи, всяка от които носи 7 точки, общо 21 точки.
До Национален кръг се допускат само ученици от 7-ми и 8-ми клас. Времетраене на всеки кръг от Олимпиадата - 4 часа.
За ученици от 9 до 12 клас, всеки от кръговете включва съответно 3, 4 и 6 задачи.
Време за решаване:
  • общински кръг - 4 часа,
  • областен - 4.5 часа,
  • национален 2 х 4 часа и половина.
Националният кръг е с обща тема за 9 - 12 клас и се провежда в 2 последователни дни. Всеки ден се решават по 3 задачи за 4 часа и половина.

Право на участие в националния кръг на Олимпиадата по математика получават състезателите, изкарали 16 или повече точки на областния кръг. По изключение, при трудни задачи и ниски резултати в някои от класовете могат да бъдат допуснати и състезатели с по-малко от 16 точки.

Националният кръг на Олимпиадата по математика е едно от състезанията, чиито резултати се взимат предвид при формирането на отбори на страната ни за международни състезания.


16
април 2018

Празнуващи днес


(12) deya_evt
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM