Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за август 09, 2018

в Календар

  • Няма ограничения

----- Лятна изследователска школа на УчИМИ
От ansam

Препратка
ЛИШ е лятна изследователска школа за талантливи ученици от 15 до 19-годишна възраст с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Тя се провежда всяка година от 18 години насам.
Тази година ЛИШ ще се проведе в живописния планински курорт Пампорово, в хотел "Финландия".

Школата съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI (престижна международна изследователска школа, която се провежда в MIT в продължение на 6 седмици през лятото), с уникалните възможности на една динамична среда за обучение. Учениците работят с научни ръководители (ментори), които обикновено са учени от Българската академия на науките, бивши възпитаници на УчИМИ - студенти в едни от най-добрите университети в света по математика и информатика. Представители на частния бизнес от IT сферата също участват в школата като лектори и ментори.

Всеки ученик работи по индивидуална научно-изследователска тема от предизвикателни, но интересни области като комбинаторика, теория на числата, компютърни науки, моделиране, софтуерно разработване, роботика и други. Програмата включва лекции по актуални научни проблеми и модерни технологии, срещи с представители на сектора и различни академични институции, обучение по soft skills и дискусии по важни въпроси, като етика в науката, отговорна научно-изследователска работа и иновации.

В ЛИШ ще вземат участие 50 ученици, получили грамоти за отлично и много добро представяне на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ).


----- Австралийско математическо състезание 2018
От ansam

Препратка
АМС - Австралийското математическо състезание е известно в България и като "Австралийско кенгуру". То е изключително популярно състезание в целия свят и се провежда всяка година в края на юли или началото на август.

В София тази година Австралийското математическо състезание ще е в Института по математика и информатика - БАН - на 9 август, с начален час 9:30.
Състезанието ще се проведе и в Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Русе, София, Ямбол.

Регистрацията за участие в АМС се осъществява не по-късно от началото на месец май. След това темите се изпращат от Австралия в съответните центрове на
провеждане на състезанието. След състезанието се изпращат само бланките с отговори в Австралия, където се извършва проверка и оценяване на темите от целия свят. През месец октомври се изпращат резултатите и съответните сертификати на всички участници.

АМС е разделено на 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса. Състезанието се провежда на английски, френски или китайски език. За България задачите са само на английски език.

Разпределението по класове е:

Middle Primary: 3 и 4 клас
Upper Primary: 5 и 6 клас
Junior: 7 и 8 клас
Intermediate: 9 и 10 клас
Senior: 11 и 12 клас.

Първите 25 въпроса са с по 5 възможни отговора. Последните 5 въпроса изискват отговор цяло число от 0 до 999. Първите въпроси са много лесни, постепенно трудността на задачите нараства и последните са предизвикателство за най-добрите ученици. Участниците в състезанието разполагат с 60 мин. за първите две възрастови групи и със 75 мин. за останалите. За последните три възрастови групи не се разрешава ползването на калкулатори.
Спонсори на състезанието са Westpac Banking Corporation, University of Canberra and Canberra Mathematical Association още от зараждането на конкурса през 1978.


9
август 2018

Празнуващи днес


(11) Берк
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM