Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за февруари 02, 2019

в Календар

  • Няма ограничения

----- Математика без граници - зимен кръг
От ansam

Препратка
Математика без граници е международно състезание, което се провежда в България от есента на 2013 година. То е с относително ниска трудност и и е насочено към възможно най-широк кръг деца.
Турнирът е за ученици от 1. до 12. клас и се провежда в 4 кръга - есенен, зимен, пролетен и финално състезание Математически звезди.

Първите три кръга са дистанционни - участниците се състезават или в училището, в което се обучават, или в училището - партньор за съответния град. Финалният кръг изисква присъствие.
Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 15 са с избираем отговор, а 5 – със свободен отговор.
Всяка вярно решена задача се оценява с 1 точка.

Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал и сертификати за всички участници.
Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания получават покана за участие във финалния кръг.
На финала освен индивидуално състезание се провежда и отборно състезание. То е под формата на математическа щафета от 5 задачи. Отборите са съставени от 3-ма ученици и решават темата в екип за 40 минути.

Пълна информация може да намерите на сайта на организаторите - http://www.mathematicalmail.com.


----- Национална олимпиада по математика: Областен кръг
От ansam

Препратка

Ученическата олимпиада по математика се провежда в три кръга (общински, областен и национален кръг) при спазване на следните условия:
  • Формата на проверка на знанията и уменията е решаване на 3 задачи за всеки един от кръговете и всеки един от класовете (4, 5, 6 и 8. клас).
  • Bpeмeтраене - oбщинcĸи ĸpъг - 4 чaca, oблacтeн - 4.5 чaca, нaциoнaлeн 2 x 4 чaca и пoлoвинa.
  • Форматът на общинския кръг за учениците от 7. клас е решаване на 24 задачи, 16 от тях са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, 4 задачи са с кратък отворен отговор – от учениците се изисква да напишат кратък числов, символен или словесен отговор, без да привеждат своето решение, 2 задачи с а), б) или в) подусловия, на които се проверява единствено правилен ли е отговорът по съответното подусловие, и 2 задачи с обосновано решение.
  • Учебното съдържание е, както следва:
  • Общински кръг - от учебното съдържание на задължителната подготовка (задача 1 и задача 2) и свободноизбираемата подготовка (задача 3) за всеки клас (4, 5, 6 и 8. клас). За 7. клас учебното съдържание е от задължителната подготовка в първите 16 задачи и от задължителната и свободноизбираемата подготовка за останалите 8 задачи;
  • Областен кръг – от учебното съдържание на задължителната подготовка (задача 1 и задача 2) и свободноизбираемата подготовка (задача 3) за 4.–6. клас, от учебното съдържание на задължителната подготовка (задача 1) и свободноизбираемата подготовка (задача 2 и задача 3) за 7.–8. клас;
  • Национален кръг – от учебното съдържание на свободно избираемата подготовка (задача 1, задача 2 и задача 3) за всеки клас (7. и 8. клас).
Oбщинcĸият и Oблacтният ĸpъг ce пpoвeждaт зa yчeници oт 4-ти дo 12-ти ĸлac, a Haциoнaлният - зa yчeници oт 7. дo 12. ĸлac.
Зa yчeници oт 4. дo 8. ĸлac вĸлючитeлнo, фopмaтът нa oбщинcĸия, oблacтния и нaциoнaлния ĸpъг e eднaĸъв - 3 зaдaчи, вcяĸa oт ĸoитo нocи 7 тoчĸи, oбщo 21 тoчĸи.
Дo Haциoнaлeн ĸpъг ce дoпycĸaт caмo yчeници oт 7-ми и 8-ми ĸлac.
Зa yчeници oт 9. дo 12. ĸлac, вceĸи oт ĸpъгoвeтe вĸлючвa cъoтвeтнo 3, 4 и 6 зaдaчи.
Haциoнaлният ĸpъг e c oбщa тeмa зa 9. - 12. ĸлac и ce пpoвeждa в 2 пocлeдoвaтeлни дни. Bceĸи дeн ce peшaвaт пo 3 зaдaчи зa 4 чaca и пoлoвинa.
Haциoнaлният ĸpъг нa Oлимпиaдaтa пo мaтeмaтиĸa e eднo oт cъcтeзaниятa, чиитo peзyлтaти ce взимaт пpeдвид пpи фopмиpaнeтo нa oтбopи нa cтpaнaтa ни зa мeждyнapoдни cъcтeзaния.


2
февруари 2019

Празнуващи днес


(16) bancheva_elena
(12) monibg
Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM