Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube

Събития за март 23, 2019

в Календар

  • Няма ограничения

----- Математика без граници - пролетен кръг
От ansam

Препратка

Математика без граници е международно състезание, което се провежда в България от есента на 2013 година. То е с относително ниска трудност и и е насочено към възможно най-широк кръг деца.
Турнирът е за ученици от 1-ви до 12-ти клас и се провежда в 4 кръга - есенен, зимен, пролетен и финално състезание, наречено "Математически звезди".

Първите три кръга са дистанционни - участниците се състезават или в училището, в което се обучават, или в училището - партньор за съответния град. Финалният кръг изисква присъствие.
Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 15 са с избираем отговор, а 5 – със свободен отговор.
Всяка вярно решена задача се оценява с 1 точка.

Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал и сертификати за всички участници.
Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания получават покана за участие във финалния кръг.
На финала освен индивидуално състезание се провежда и отборно състезание. То е под формата на математическа щафета от 5 задачи. Отборите са съставени от 3 ученици и решават темата в екип за 40 минути.


----- Математическо състезание "Европейско кенгуру"
От ansam

Препратка
Целта на състезанието "Европейско кенгуру" е проверка на знанията и уменията на българските ученици, както и сравняване на техните резултати с постиженията на учениците от страните – членки на Асоциацията „Кенгуру без граници“.

Досега математическото състезание Европейско Кенгуру се провеждаше в два кръга - областен и национален. От 2015 година националният кръг се трансформира в Национално математическо състезание по формата на математическото състезание Европейско Кенгуру по специален регламент на МОН, в който се вземат предвид и резултати от други математически състезания по специална квота.
Формàтът на състезанието е тест, който включва задачи с пет избираеми отговора, от които само един е верният, както изадачи с кратък свободен отговор за следните възрастови групи:

Aĸтyaлeн peглaмeнт нa cъcтeзaниeтo:
• гpyпa 0 - зa yчeници oт 1 ĸлac
• гpyпa 1 - зa yчeници oт 2 ĸлac
• гpyпa 2 - зa yчeници oт 3 ĸлac
• гpyпa 3 - зa yчeници oт 5 и 6 ĸлac
• гpyпa 4 - зa yчeници oт 7 и 8 ĸлac
• гpyпa 5 - зa yчeници oт 9 и 10 ĸлac
• гpyпa 6 - зa yчeници oт 11 и 12 ĸлac
• гpyпa 7 - зa cтyдeнти
Зaдaчитe зa вcичĸи гpyпи ca по 26. Πъpвитe 24 щe ca c избиpaeм oтгoвop, a пocлeднитe двe - c ĸpaтъĸ cвoбoдeн чиcлoв oтгoвop.
Πъpвитe 10 зaдaчи щe ce oцeнявaт c пo 3 тoчĸи, oт 11-тa дo 20-тa c 4 тoчĸи, a пocлeднитe 6 зaдaчи - c 5 тoчĸи. Общият мaĸcимaлeн бpoй тoчĸи зa вcяĸa възpacтoвa гpyпa e 100.
Bpeмeтpaeнe зa вcичĸи гpyпи - 90 минyти.
За всеки верен отговор на задачите с избираем и свободен отговор се присъждат 5 точки, а за грешен или непосочен отговор не се отнемат точки.

За 4. клас, състезанието се провежда от друг организатор - МОН и служи като критерий за прием в математически гимназии след завършен 4. клас.


23
март 2019

Празнуващи днесНяма рожденици днес

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM