Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
-----

Събитие: Лятна изследователска школа на УчИМИ

в Календар
Добавено от ansam , 11 юни 2018


Събитие на 29 юли 2018 до 18 авг 2018 (Събитие в няколко дни)

ansam


ЛИШ е лятна изследователска школа за талантливи ученици от 15 до 19-годишна възраст с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Тя се провежда всяка година от 18 години насам.
Тази година ЛИШ ще се проведе в живописния планински курорт Пампорово, в хотел "Финландия".

Школата съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI (престижна международна изследователска школа, която се провежда в MIT в продължение на 6 седмици през лятото), с уникалните възможности на една динамична среда за обучение. Учениците работят с научни ръководители (ментори), които обикновено са учени от Българската академия на науките, бивши възпитаници на УчИМИ - студенти в едни от най-добрите университети в света по математика и информатика. Представители на частния бизнес от IT сферата също участват в школата като лектори и ментори.

Всеки ученик работи по индивидуална научно-изследователска тема от предизвикателни, но интересни области като комбинаторика, теория на числата, компютърни науки, моделиране, софтуерно разработване, роботика и други. Програмата включва лекции по актуални научни проблеми и модерни технологии, срещи с представители на сектора и различни академични институции, обучение по soft skills и дискусии по важни въпроси, като етика в науката, отговорна научно-изследователска работа и иновации.

В ЛИШ ще вземат участие 50 ученици, получили грамоти за отлично и много добро представяне на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ).
  • 00 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM