Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
-----

Събитие: Математически турнир "Акад. Кирил Попов"

в Календар
Добавено от ansam , 08 яну 2019


Събитие на 03 май 2019 до 05 май 2019 (Събитие в няколко дни)

ansam


История на състезанието
Първият турнир "Акад. Кирил Попов" е проведен през 1986 г. в град Шумен. От 1990 до 1994 година е прекъснат, след което се възобновява с промени в регламента и четири години се провежда във Велики Преслав. Поради разрастването на турнира (възрастови групи и брой участници) от 1999 година се провежда отново в Шумен.
Всяка година в турнира участват между 500 и 600 участници от повече от 20 училища от страната. Задачите от състезанието се публикуват в сп. “Математика и информатика”, а през 2005 г. по случай 10-я юбилеен турнир е издаден сборник “Математически турнир "Академик Кирил Попов”. Всяко състезание е съпътствано с културна и туристическа програма.
Състезанието се провежда през първите две седмици на месец май в Шумен. Тази година датите за провеждането му са 3 -5 май.
Поканени за участие са ученици от 2 до 8 клас включително.

Регламент на състезанието:
Състезанието се провежда в един ден на два етапа:
Индивидуален етап – темата съдържа 6 задачи с избираем отговор, 3 задачи, на които трябва да се напише отговора и 1 задача, на която трябва да се напише решението.Времето за работа е 75 минути, максималният брой точки е 50.
Oтборен етап – темата съдържа 4 задачи. Отборът (не повече от 4-ма ученици) представя общо решение на всяка задача.
Времето за работа е 135 минути, максималният брой точки е 50.
  • 00 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM