Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
-----

Събитие: Математически турнир "Черноризец Храбър"

в Календар
Добавено от ansam , 26 сеп 2019


Събитие на 01 ное 2019 (Целодневно събитие)

ansam


Двадесет и осмият есенен математически турнир "Черноризец Храбър" ще се проведе на 1 ноември 2019 година по случай Деня на народните будители.
Турнирът е иницииран от Института по математика и информатика при БАН.

Cъcтeзaниeтo ce пpoвeждa вcяĸa гoдинa нa 1-ви нoeмвpи в цялaтa cтpaнa.

Състезанието се осъществява от екип с ръководител проф. Борислав Лазаров и членове Албена Василева, Боянка Савова, Ивайло Кортезов, Йордан Табов.

История на състезанието:
Първото издание на турнира е проведено на 1 ноември 1992 г. в чест на Деня на народните будители. През годините турнирът се е провеждал в Македония, Русия и Казахстан.
Подкрепа на Турнира са оказвали видни наши математици, в това число академиците Благовест Сендов, Петър Кендеров и Борислав Боянов.

Освен математическо състезание, Турнирът е и повод за целогодишно съпътстващо обучение: провеждат се Майсторски клас Черноризец Храбър, Летен и Есенен математически семинар.
Издават се сборници с материалите от Турнира. Турнирът е и платформа за научни изследвания в областта на математическото образование, а резултатите от тези изследвания са публикувани в авторитетни наши и международни издания.

Формат на състезанието
Участниците са разделени на 6 възрастови групи: 2 клас, 3-4 клас, 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас.

Участниците в една възрастова група работят по еднакви задачи, но класирането за всеки клас е отделно. Състезанието е под формата на тест с 5 избираеми отговора, който е от 15 задачи за 2. клас, 20 задачи за 3.-6. клас, 25 за 7.-8. клас и 30 задачи за 9.-12. клас.

Турнирът е включен в Календарния план за състезанията на Съюза на математиците в България и МОН.

Всички подробности за състезанието можете да намерите на официалния сайт на Турнира http://www.math.bas.bg/ch/
  • 00 Коментари

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM