Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Математика без граници - пролетен кръг

математика

  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1 Михаела Николова

Михаела Николова
  • Moderators
  • 17 Мнения:
  • Занятие:Друго

Публикувано 19 март 2015 - 13:35

Международно математическо състезание за ученици от 1. до 12. клас в девет състезателни групи. Негов организатор е педагогическа асоциация "Образование без граници".

 

Официален сайт на турнира http://www.mathematicalmail.com/

 

Турнирът се провежда в 3 дистанционни кръга и финално състезание в България.

Това относително ново математическо състезание се провежда за втора година с голям успех. В него взимат участие над 13 000 участници от 24 държави, като тенденцията е броят им да расте.

Състезателните теми съдържат 20 тестови въпроса. Участниците имат на разположение 60 минути.

В състезанието са включени 10 задачи с избираем отговор и 10 задачи със свободен отговор. Всяка от задачите се оценява с по 1 точка.

 

Дата и място на провеждане:

 

София, Детска академия, 22.03.2015 от 14.00 часа

София, Детска академия, 25.03.2015 от 10.00 и от 14,00 часа

София, Детска академия, 28.03.2015 от 10.00 и от 14.00 часа

София , 125 СОУ, 23.03.2015 от 11.00 и от 14.00 часа

 

На адрес http://www.mathemati...egory.php?id=21 можете да свалите файловете, необходими за участие в състезанието.

 

Как да участвате?

 

С предварително записване при посочените организатори по места.

За справки и допълнителни въпроси към централния организатор на телефон 0887244438 или на електронната поща l.lyubenov@mathematicalmail.com.

 

ВАЖНО!

Училищата, желаещи да проведат състезанието (с поне 10 участника) изпращат заявки за участие със сканиран документ за платена такса на mat_stz@abv.bg до 20.03.2015.

 

Организаторите изпращат задачите с ключ за верните отговори до заявилите участие училища , които трябва да потвърдят получаването на материалите.

 

Публикува се списък на участници в официалния сайт на турнира на 21.03.2015.

 

Състезанието се провежда от 21 до 29 март 2015 по заявилите участие училища.

 

Училищата проверяват работите на своите участници и изпращат протокола с резултатите по електронната поща до 1.04.2015.

Такса за участие: 6 лева.

 

На 6 април 2015 г. организаторите ще публикуват резултатите на официалния сайт на турнира http://www.mathematicalmail.com/

 

Регламент

 

В трите предварителни кръга участниците се състезават или в училището, в което се обучават (ако има не по-.малко от 10 участници), или в училище-партньор за съответното населено място, в избран от училището ден от посочения в календара период.

Покана за участие във финалния кръг, който се провежда в гр. Несебър, България, получават учениците с най-голям сбор от точки, получени в два от трите дистанционни кръга. За тези, които нямат възможност да пристигнат в България, се осигурява възможност за дистанционно участие във финала на турнира.

Задачите се съставят от екип от специалисти и консултанти и са съобразени с изучаваното учебно съдържание в съответните възрастови групи в различните страни.

Тестовете са съставени на официалните езици на турнира: български, английски, руски и казахски език. При необходимост училищата в различните страни осигуряват превода на тестовете на езика, който ползват участниците.

 

На финала освен индивидуално състезание се провежда и отборно състезание. То е под формата на математическа щафета от 5 задачи за всеки клас/група. (В условието на всяка следваща задача се съдържа отговорът на предходната.) Всеки отбор, съставен от 3 ученици от един и същ клас/група, решава задачите в екип за 40 минути и попълва общ талон за отговори.

За всеки от кръговете училището превежда на посочената от организаторите банкова сметка под формата на дарение заплатената за всеки участник такса за правоучастие. Получените средства се използват от организаторите за съставяне на състезателните тестове, за превода им на официалните езици на състезанието, за обработка на резултатите и извършване на класирането, за осигуряване на сертификати и награди, за пощенски разходи и други организационни дейности.

Пътуването и пребиваването в гр. Несебър на учениците, получили покана за участие във финалното състезание и на техните учители и/или родители е за сметка на участниците.

 

Училището-участник (или училището-партньор за съответното населено място/държава) подава заявка за участие не по-късно от 3 дни преди началото на всеки дистанционен кръг на турнира на email адреси: mat_stz@abv.bg и l.lyubenov@mathematicalmail.com.

Заявката се придружава с данни за плащането по банков път на таксата за правоучастие на учениците.

 

Преди всеки дистанционен кръг организаторите изпращат на електронния адрес, посочен в заявката за участие, тестовете за всеки клас/група, ключ с верните отговори, талон за отговори и образец на протокол с резултатите на участниците.

Училището-участник (или училището-партньор за съответното населено място/държава) определя удобен за тях ден и час от посочения в календара период за всеки кръг и провежда състезанието, като осигурява атмосфера на честна и справедлива надпревара.

 

Проверката се осъществява от комисии в училищата, в които се провежда състезанието.

За резултатите се попълва протокол, който се изпраща на електронните адреси: mat_stz@abv.bg и l.lyubenov@mathematicalmail.com най-късно до 3 дни след провеждане на всеки кръг.

Протоколът с резултатите се предоставя за информация на състезателите и родителите им.

Училищата, в които се провеждат състезанията, съхраняват състезателните материали до провеждането на следващия етап на турнира.

 

Класирането за всеки кръг е отделно и се извършва по класове/възрастови групи.

Класирането се извършва по брой решени задачи (точки).

При равен брой решени задачи на по-предно място се класира участникът, който е решил повече от задачите със свободен отговор.

При равни показатели - общ брой решени задачи и брой решени задачи със свободен отговор, по-напред в класирането е този ученик, който е изразходвал по-малко време за решаването на задачите.

 

Класирането се обявява не по-късно от 7 дни от края на периода за провеждане на кръга и се публикува на интернет страницата на турнира: www.mathematicalmail.com.

 

Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал и сертификати за всички участници.

Наградите се изпращат на посочен адрес (трите имена на получателя, улица, номер, институция, населено място, пощенски код) до 15 дни от провеждането на всеки от предварителните кръгове.

 

Броят на учениците, които получават медали във всяко състезание е до 20 % от броя на участниците – 4 % получават златен медал, 8 % - сребърен и 8 % - бронзов.

 

След приключване на трите предварителни кръга на турнира учителите, участвали в неговото провеждане, получават сертификати за партньорство.

 

Заелите първите три места от всеки клас във финалното индивидуално състезание и в отборното състезание получават златен, сребърен и бронзов медал (общият брой на удостоените с медали е 15 % от финалистите от всеки клас).

 

Класирането за купите „Математика без граници” се определя на базата на сбора от двата най-добри резултата от трите дистанционни кръга и удвоения резултат от финалното състезание.

 

Класиралите се от всеки клас/група на първо място получават златна купа „Математика без граници”, на второ място - сребърна купа „Математика без граници” и на трето място - бронзова купа „Математика без граници”.

 

Специални награди и титлата „Математическа звезда на Турнира” получават по един участник от всяка държава, представили се най-успешно през всички етапи на Турнира.


  • 0

Теми съдържащи: математика

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM