Към съдържанието

Viva Cognita at Facebook
Viva Cognita at Twitter
Viva Cognita at YouTube
Снимка

Форум Вива Когнита

#VivaCognita #forum

 • Влезте в профила си за да пишете
3 отговора на тази тема

#1 Тодор Брънзов

Тодор Брънзов

  Administrator

 • Administrators
 • 295 Мнения:
 • Занятие:Друго

Публикувано 19 август 2014 - 11:58

Скъпи приятели,

 

Ето един проблем, за решаването на който имаме нужда от всички вас - участниците на ЛИШ 2014! 

 

Всеки може да участва в него според интересите си и желанието си. Проблемът е практически и ще имате възможност да видите реализацията на решението през следващите две седмици.

 

Как ще действаме?

 

Решаването на този проблем ще се осъществи изцяло тук - във форума на Вива Когнита, като това ще бъде първият от надяваме се много бъдещи проблеми, които ще бъдат решени чрез този подход тук. Смятаме, че решаването на този проблем ще бъде интересно за вас, защото без значение дали ще се насочите към инженерната или към научната част на нашите дисциплини, със сигурност ви предстои да се сблъсквате с подобни проблеми и ще откриете (или вече сте открили), че съвременният подход към решаването им е доста сходен - в група, чрез използване на различни техники, които позволяват гъвкавост при определяне и развитие на проблема и решенията му, и целят да постигнат максимална ефективност от работата на групата и на отделните индивиди в нея.

 

За целта ще действаме на етапи, които сме нарекли условно дни. През първия ден (тоест днес, 19.08.2014) ще ви подадем малко информация и няколко ключови думи, на които да отделите малко време - за обмисляне, за изследване, за намиране на още информация. Молим ви да го направите, дори ако мислите, че имате доста познания по съответната ключова дума! За някои от тях ще се изненадате колко малко знания има налични, колко противоречиви, непълни и/или недодялани са или дори ще откриете, че всъщност това знание се създава точно сега в този момент :) Днес ще ви дам и обща формулировка на проблема (за да имате поглед отгоре), като тази формулировка подлежи на обсъждане и еволюция по всяко време. След два дни (на 22.08) ще задълбаем навътре в проблема за да почнем да го разделяме на малки и по-лесно решими проблемчета. След още 4 дни - ще видите тогава :)

 

Молим ви да регистрирате профили тук, в този форум и да се запознаете с основните му възможности като софтуер. Имайте едно на ум, че по него все още се работи и ще има различни промени в дизайна, локализацията и др.

 

Ден 1

 

Ключови думи за проучване (това всъщност е задачата за днес):

 

Виртуална общност, crowd sourcing, collaborative software systems, форум, bulletin board system, agile manifesto.

 

.....................

 

Резюме на проблема (да си го имате наум, макар и сега да е неясно, постепенно ще стане):

 

Определение за виртуална общност  (свободно и подлежащо на еволюция) 

 

Група хора свързана с комуникационни и информационни технологии, осъществяваща обща дейност в определена област посредством тези технологии. 

 

Областта на Вива Когнита - математика, информатика (компютърни науки), информационни технологии, софтуерно инженерство.

 

Цел на Вива Когнита - ползи за участниците в общността във вид на предаване на знания, обмен на мнения и информация, създаване на други видове стойност за общността.

 

Основен модул във Вива Когнита ще бъде форумът. В него ще бъде споделяна информация, ще бъдат провеждани дискусии, ще бъдат организирани различни активности. Надяваме се да бъдат дори създавани нови знания, моделирани и решавани конкретни практически проблеми.

 

Проблем 1. За целта ни трябва струкутра на форума, подходяща за всички групи участници в него, така че да бъдат постиганати споменатите по-горе цели.

Проблем 2 (по-широк). Трябва ни информация, която да ни позволи да приоритизираме усилията си към модули/услуги в цялата платформа, които ще добавят най-много стойност за общността с най-малък разход на ресурси.

 

Това са двата проблема, които ще решим като краен резултат от тази дискусия. 

 

Допълнителна задачка:

 

Моля, регистрирайте се във форума и напишете по едно "Hello World" в тази тема (или каквото решите всъщност :) ) .

 

Ден 3

 

предстои


 • 0

#2 htstoyanov

htstoyanov
 • New Members
 • 1 Мнения:
 • Занятие:Друго

Публикувано 21 август 2014 - 13:24

Здравейте,

 

Аз съм Христо, дългогодишен ЛИШковец и участник в RSI през тази година.

 

Моята първа препоръка е да се използва http://www.discourse.org/ .

Надявам се е възможна подмяната на IP.Board.

Един от основателите на компанията, която създава Discourse, е Jeff Atwood

(познат още като codinghorror) - създател и на StackOverflow и StackExchange.

Discourse имплементира много от идеите, която правят StackExchange толкова

успешна платформа.

 

Проектът е free software (GPL), ако това има значение.

 

Основното предимство, което ще изтъкна за сега, е концепцията за community leaders.

В зависимост от активността си и полезността си за останалите членове на обществото,

определени потребители получават по-големи правомощия - да редактират теми, да обозначават

теми като важни и така нататък. Може да се изпробва тук http://try.discourse.org/, но смятам, че

ще е по-полезно да се погледнат вече съществуващи форуми - например https://discuss.atom.io/

 

Намирам, че привличането на хора към форума е далеч по-важна задача от създаването на структура.

Когато започнат да се зараждат дискусии, структурата ще се появи по естествен начин.


 • 0

#3 Тодор Брънзов

Тодор Брънзов

  Administrator

 • Administrators
 • 295 Мнения:
 • Занятие:Друго

Публикувано 21 август 2014 - 16:40

Здрасти,

 

въпросът за форума е по-скоро за идеи и модели, отколкото за технологии.

 

Съгласен съм напълно, че привличането на хора към форума е важна задача - това и правим с тази тема. Тя е "отворена" само за тези, които знаят адреса, които засега сте само вие или тези, на които го кажете :D

 

Доколкото вие сте една от групите, които ще ползват този форум и платформата, за нас е интересно да чуем как си представяте неговата структура и да положим някаква основа, която после да се развие естествено - както става с всеки подобен проект.

 

Първо бихме искали да чуем вашето мнение - на тази неголяма групичка, които сте "най-напред с материала". След това ще почнем постепенно да включваме и останалите групи, като обещавам - ще има доста интересни активности при това  :)

 

Относно технологиите - на този етап сме се спряли на IPS, по различни причини, основната от които е, че от години това не е просто форумен софтуер, а среда за развитие на виртуални общности. Това го прави гъвкав, което компенсира множеството му други дребни и не толкова недостатъци.
 
Бих се радвал да чуя още мнения, както и по Проблем 2.
 
@hristo - Discourse е нелош проект, но ако направиш едно задълбочено проучване ще видиш колко от "уникалните" черти на Discourse ги има от години насам в IPS (а и в други подобни продукти). Основното предимство на IPS е, че това е изключително зряла платформа. Един добър пример е community leaders - мога във всеки момент да създам група в IPS базирана на различни параметри за активност и полезност и да я кръстя както си поискам, като мога да избера да се дава автоматично или ръчно от модератор/админ. Мога да създам много такива групи, базирани на различни параметри, така че всеки потребител постепенно "да качва ранг" в зависимост от полезността си за общността. Ако желаеш да продължиш упражнението - виж новите функции в IPS 4 - това е вече четвъртата итерация, която отразява всички тези години опит в писане на софтер за виртуални общности :)
 
Основен принцип на развитието на платформата, на който държим от самото начало е ако ползваме софтуер, който не пишем ние самите, да ползваме най-зрелия и с доказано стабилни резултати софтуер, а не най-новаторският. Примерно, по тази причина, колкото и много да ми се иска да ползвам ModX и искрено вярвам, че това е най-добрият CMS framework в момента - за VC ползваме добрия стар и ужасен WordPress, защото е по-разпространен и има повече хора, които разбират от него  :)
 
PS Както казах форума го работим в момента, така че ако през последните два часа (между 18 и 20 на 21.08) не сте могли да се регистрирате - изчистете кукитата и пробвайте пак :)

 • 0

#4 Тодор Брънзов

Тодор Брънзов

  Administrator

 • Administrators
 • 295 Мнения:
 • Занятие:Друго

Публикувано 26 август 2014 - 19:34

Отварям тази тема за свободен достъп, вярвам, че за всички ни ще бъде полезна дискусията.


 • 0

Теми съдържащи: #VivaCognita, #forum

Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM